Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Mesele luate in familie ar putea imbunatati sanatatea fizica si mentala a copiilor

<< Inapoi

Ce poate fi mai frumos decat toata familia adunata in jurul mesei de Paste? Se pare insa, ca nu numai de sarbatori ar trebui sa luati mesele in familie; un nou studiu sugereaza ca mancatul regulat alaturi de familie poate aduce beneficii pentru sanatatea si starea de bine a copiilor.

Cercetatorii au descoperit ca acei copii de 10 ani care luau mesele in familie nu numai ca aveau abilitati sociale mai dezvoltate fata de colegii lor care mancau rar cu parintii, ci si o conditie fizica mai buna.

Linda Pagani, coautoarea studiului, de la Universite de Montreal, a raportat descoperirile studiului, alaturi de colegii ei, in revista “Journal of Developmental &Behavioral Pediatrics”.

Acesta nu este primul studiu care sugereaza ca mesele dese luate in familie pot avea beneficii pentru sanatate. De exemplu, intr-un studiu publicat in 2011, s-a descoperit ca acei copii care luau mesele in familie de cel putin 3 ori pe saptamana, aveau mai putine sanse sa fie obezi, fata de aceia care mancau in familie mai rar.

Mesele in familie ii ajuta pe copii sa aiba rezultate scolare mai bune. Este ceea ce afirma un alt studiu realizat in 1994 de Louis Harris and Associates pe 2000 de elevi de liceu, care au fost testati pentru a li se masura abilitatile scolare. Astfel, elevii care luau cina in familie de 4 sau mai multe ori pe saptamana inregistrau rezultate scolare mai bune decat cei care luau masa impreuna de 3 si mai putin de 3 ori pe saptamana.

Avand in vedere aceste studii precedente, Pagani si colegii ei si-au propus sa efectueze o analiza a modului in care mesele luate in familie afecteaza sanatatea mentala si fizica a copiilor.

Cercetatorii au inclus datele de la 1.492 de copii care faceau parte din stiudiul “Quebec Longitudinal Study of Child Development”. Toti copiii erau nascuti intre 1997 - 1998 si au fost urmariti, in cadrul proiectului, de la varsta de 5 luni.

Cand copiii au ajuns la varsta de 6 ani, parintii lor au raportat cat de des aveau mese in familie. Starea de bine fizica si mentala a fost evaluata individual atunci cand acesti copii au implinit 10 ani.

“Informatiile de care dispuneam despre acesti copii inainte de varsta de 6 ani ne-a permis sa evaluam concret efectul meselor in familie. Am putut elimina orice conditie preexistenta a familiilor sau a copiilor: abilitati cognitive, temperament, educatia mamei etc. Situatia a fost ideala”, spune Marie-Josee Harbec, coautoarea studiului.

 Concluziile studiului sunt ca acei copii, care iau masa in familie in mod frecvent, au o stare generala mai buna si abilitati sociale mai dezvoltate.

 

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320360.php

Wildavsky, R. "What's behind success in school?" Reader's Digest. October 1994. Pages 49-55.



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing