Pagina de start

Astazi e ziua cand "Si eu traiesc sanatos!" - SETS

<< Inapoi

Astazi e ziua cand “Si eu traiesc sanatos!” – SETS

2011-2016, 5 ani dedicati prevenirii obezitatii infantile si promovarii stilului de viata sanatos in randul familiilor din Romania

Bucuresti, 18 iunie 2012 - Fundatia PRAIS alaturi de partenerii sai a celebrat finala editiei anuale a miscarii nationale “Si eu traiesc sanatos!” – SETS care are ca obiective, in urmatorii 5 ani, prevenirea obezitatii infantile in randul copiilor si promovarea stilului de viata sanatos in randul familiilor din Romania, intr-o abordare holistica: minte, trup, spirit.

De la lansare, in luna martie 2011, si pana acum peste 68.000 de elevi din ciclul primar din 215 scoli din Bucuresti si Roman, 2.000 de cadre didactice si peste 140.000 de parinti, 1 milion - public larg, au avut acces la informatii despre beneficiile alimentatiei echilibrate, activitatilor fizice zilnice, sportului in general, despre igiena si valori morale. Toti elevii au primit gratuit 2 carti educationale, in baza carora sunt predate lectii de catre invatatori, in cadrul orelor extracurriculare. 120 de studenti din cadrul UNEFS au sustinut voluntar 60 de lectii deschise, demonstratii sportive, devenind adevarate modele. În fiecare an, miscarea SETS va creste numarul de elevi cu 50.000. Instrumentul de informare publica, portalul www.sets.ro a strans in numai cateva luni peste 25.000 vizitatori.

Inovatia miscarii SETS include conceptul lansarii in scoli a “Cluburilor SETS – Miscare si Distractie”; elevii le creeaza voluntar, fac campanii de atragere de membri, dezvolta sloganul, sigla, inscriu pe portalul www.sets.ro toate actiunile si fotografiile. 8.035 elevi s-au inscris voluntar in 201 cluburi de miscare si au derulat 1.836 de activitati fizice.

“Prevenirea obezitatii infantile, promovarea stilului de viata sanatos al intregii familii pot avea efecte masurabile prin informare si educare continua. În urmatorii 5 ani, avand alaturi scoli, comunitati, membrii Consiliului Stiintific SETS si parteneri extraordinari, vom demonstra ca putem schimba in bine obiceiurile de viata ale tinerei generatii, ale publicului larg, alaturi de personalitati – modele, care ne vor inspira. Rezultatele obtinute la numai un an de la lansarea SETS au demonstrat ca se poate!”, a declarat Silvia Bucur, Presedinte Fundatia PRAIS.

La nivel institutional, parteneriatul cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Inspectoratul Scolar al judetului Roman ne permite alinierea miscarii SETS la agenda europeana legata de prevenirea obezitatii infantile si promovarea stilului de viata sanatos. Consiliul Stiintific SETS reuneste medici, sportivi olimpici, profesori si psihologi de renume. Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Federatia Romana de Atletism, UNEFS, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nutritie, Federatia Romalimenta prin 6 membri ai sai; Carrefour, Romprest sunt organizatiile noastre partenere.

Fundatia PRAIS a semnat acordul prin care miscarea nationala din Romania “Si eu traiesc sanatos!” - SETS devine membru oficial al Epode International Network – EIN alaturi de alte 23 de programe nationale cu metodologii similare din 18 tari, printre care se numara: Franta, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Canada, Brazilia, Mexic, Polonia, Portugalia, Australia si Noua Zeelanda - o alianta globala de valori, care reuneste programe nationale puternice.

Fundatia PRAIS a prezentat miscarea din Romania la reuniunea Directiei Generale pentru Sanatate si Consumatori – Grupul de lucru la nivel inalt pentru Nutritie si Activitati Fizice (DG Sanco - High Level Group on Nutrition and Physical Activities) - din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles. Participantii au apreciat metodologia SETS, parteneriatul public privat, interventia sustenabila de 5 ani asupra elevilor, familiilor, profesorilor, comunitatilor, publicului general.