X

Si Eu Traiesc Sanatos

Vrem sa fiti prieteni cu noi pe pagina de Facebook!


fruct
Pagina de start

Carnea si produsele din carne

<< Inapoi


Carnea si pestele, alaturi de lapte si branzeturi, reprezinta o sursa importanta de proteine, ce asigura cresterea si dezvoltarea organismului si maresc rezistenta acestuia fata de actiunile microbiene sau toxice. Proteinele sunt localizate in muschi. In tendoanele muschilor exista proteine cum ar fi colagenul si elastina. Cu cat continutul de proteine de acest tip este mai ridicat, cu atat carnea este mai tare. Prin fierbere prelungita, colagenul se transforma in gelatina (piftie) usor digerabila.

 

In functie de continutul lor in grasimi, care poate varia de la 2 la 35-40%, carnea si pestele contribuie si la acoperirea nevoilor energetice ale organismului; procentul de grasimi este mai mare in carnea de la animalele batrane decat la cele tinere si mai mare la porc decat la vita. Carnea grasa se digera mai greu (ramane mai mult in stomac) si are un continut mai mare in colesterol. De aceea, este recomandabil consumul de carne de peste, care protejeaza inima si vasele de sange.

 

Carnea si pestele sunt lipsite de glucide si sarace in calciu.

In carne se gasesc toate vitaminele (mai ales cele din grupul B), cu exceptia vitaminei C. In peste, ficat si rinichi se gasesc, de asemenea, vitaminele A si D. Este de mentionat bogatia de vitamine a ficatului, numit “o comoara de vitamine”.

 

Carnea reprezinta o sursa importanta de fier (mai ales cea de vita), fosfor, potasiu si iod (pestii de mare), ceea ce ii confera o puternica actiune anti-anemica.

 

Apa se gaseste in proportie variabila (75-80%), mai mare la animalele tinere si mai scazuta la cele batrane.

 

Carnea si pestele, insuficient prelucrate termic, pot transmite consumatorului unele boli de la animale (tuberculoza, trichineloza, salmoneloza, teniaza). Manipulate neigienic, carnea si pestele, precum si preparatele din ele se infecteaza si se altereaza foarte usor, putand deveni vatamatoare sanatatii. Se impune atentie cu privire la provenienta carnii, evitandu-se folosirea celei fara aviz sanitar.

 

 

Ratia zilnica optima de carne si peste, intr-o alimentatie echilibrata, este de 100-130 g pentru copiii de 9-10 ani.