Pagina de start

Fructele

<< Inapoi


Fructele se pot clasifica dupa cum urmeaza:

  1. 1. Fructe cu seminte: mere, pere, gutui
  2. 2. Fructe cu samburi tari: prune, caise, piersici, cirese, visine, corcoduse
  3. 3. Fructe bace: zmeura, fragi, capsuni, smochine, mure, struguri, afine
  4. 4. Fructe cu coaja tare: nuci, alune, migdale, castane comestibile, arahide
  5. 5. Citrice: portocale, lamai, mandarine, grapefruit
  6. 6. Bostanoase: pepene rosu si galben

 

Fructele sunt bogate in apa, glucide, celuloza, saruri minerale, vitamina C.

 

Continutul in proteine al fructelor este in general redus, de aceea au mai putina importanta din punct de vedere nutritiv.

 

Grasimile se gasesc in proportie insemnata doar in fructele uleioase - alune, nuci, masline, migdale, fistic, arahide.

 

Continutul in glucide este mai mic in afine, coacaze si mai mare in banane si fructe uscate (prune uscate, smochine). Material fibros este prezent in: mere, gutui, visine, pere, caise, piersici, struguri.

 

Vitaminele se gasesc intr-o proportie insemnata in fructele proaspete, mai ales vitamina C. Surse bogate de vitamina C sunt: macesele, capsunile, fragii, lamaile, portocalele, grapefruitul, mandarinele, zmeura. Fructele contin si vitamine din grupul B, dar in cantitati mai mici decat vitamina C. Mai bogate in vitamina B1 sunt bananele, strugurii, portocalele, iar in vitamina B2: lamaile, caisele, strugurii, mandarinele. Vitamina A este prezenta mai mult in lamai, portocale, caise, mandarine, curmale, banane, nuci, etc.

 

Substantele minerale sunt reprezentate in principal de potasiu, magneziu, fosfor, fier; sodiul se gaseste in proportie redusa. Cele mai bogate fructe in potasiu sunt: nucile, alunele, bananele, caisele.

 

Pentru a nu irita tubul digestiv fructele se vor consuma in stare proaspata, bine coapte, necuratate de coaja, bine spalate si se vor mesteca bine.

Se recomanda 250-300 g fructe / zi pentru copii de 10-11 ani.

 

Fructele se pot consuma crude sau sub forma de sucuri, obtinute prin presare sau centrifugare, pastrand in acest mod intreaga cantitate de vitamine, saruri minerale si glucide. Prin continutul mare de potasiu, sucurile de fructe favorizeaza eliminarea apei din organism. Totodata, sucurile de fructe au o actiune de protectie impotriva infectiilor microbiene si virale sau a substantelor toxice. Se pot consuma si sucuri cu pulpa de fructe, bogate in vitamine si in fibre vegetale, cu efect de combatere a tendintei la constipatie.

 

Fructele fierte sub forma de compot sunt mai usor de digerat decat in stare cruda. Prin fierbere, continutul in vitamine (mai ales in vitamina C) scade, insa astfel se distrug microbii sau parazitii. De asemenea, fructele se mai pot consuma coapte la cuptor (mere, pere), sub forma de dulceata, marmelada, gem (dar la acestea se adauga o cantitate mare de zahar), sirop de fructe sau se pot folosi la prajituri, inghetate, salate de fructe si chiar la diverse mancaruri. Fructele se conserva prin congelare, usacre, pastrare in solutii concentrate de zahar sau in recipiente inchise ermetic.



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing