Pagina de start

Cerealele

<< Inapoi


Cerealele se cultiva pentru fructul lor care este format dintr-o samanta invelita in mai multe straturi protectoare. Ele reunesc intr-un volum mic cantitati importante de substante nutritive (proteine, glucide, saruri minerale, vitamine) si furnizeaza un numar mare de calorii (circa 40-50% din valoarea calorica a ratiei zilnice).

 

Reprezentantii cei mai importanti ai cerealelor sunt: graul, secara, ovazul, orezul, porumbul, orzul.

 

Boabele de cereale nu se consuma ca atare, ci se supun de obicei unor prelucrari industriale care le transforma in gris, faina, paine si alte produse de panificatie, paste fainoase, biscuiti, fulgi.

 

Consumul de cereale trebuie asociat in alimentatie cu lapte, oua, carne, pentru a preveni rahitismul si aparitia unor carente de vitamina B.

 

Painea este un aliment de baza al omului, caracterizat printr-un aport mare de glucide (70-80% din necesarul total zilnic), proteine vegetale (7-12%) si cantitati mici de grasimi.

 

Painea neagra este de doua ori mai bogata in vitamine din grupul B si in vitamina E decat cea alba. Painea neagra contine si fibre alimentare, importante pentru ca absorb din intestin microbii si substantele toxice si previn constipatia.

 

In ceea ce priveste continutul de elemente minerale, painea contine mult fosfor, potasiu, magneziu, dar este saraca in calciu si sodiu.

 

Ratia zilnica recomandata copiilor de 9-10 ani este de 250 g paine, respectiv 40 g cereale, pentru a acoperi 40% din necesarul caloric.

 

Alte cereale

Orezul (decorticat) reprezinta partea comestibila a bobului de orez, curatat de straturile exterioare, nedigerabile. Orezul contine o cantitate mare de amidon (84%). Avand un continut scazut in apa, prin fierbere isi mareste volumu1 si greutatea (din 100 g orez uscat rezulta 350 g prin fierbere), structura se modifica si devine mai gustos.

 

Grisul se consuma fiert in apa sau in lapte, adaugat la supe, ciorbe, produse de patiserie.

 

Malaiul are va1oare calorica mare (100 g-320 cal.). Se foloseste la prepararea mamaligutei, traditiona1a in tara noastra si aproape nelipsita la mancarurile specifice romanesti: sarmale, pastrama, saramura de peste, tochitura. Mamaliguta este cu atat mai digerabila, cu cat contine mai multa apa.

 

Fulgii de cereale sunt fabricati din boabe de grau, secara, orz, orez si porumb. Pregatirea lor pentru consum nu mai necesita un alt tratament termic, fiind asociati cu laptele sau iaurtul.



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing