Pagina de start

Lichidele

<< Inapoi


Organismul uman contine o mare cantitate de apa. Cum o parte din aceasta apa se pierde zilnic, ea trebuie inlocuita. In anotimpul cald, cand transpiram mult, cantitatea de lichid consumata trebuie sa fie si mai mare.

 

Lichidele cel mai frecvent consumate de om sunt apa potabila, apele minerale, ceaiurile, sucurile de fructe si de legume, siropurile, cafeaua, cacaua.

 

Apa potabila reprezinta apa ingerata ca atare. Nevoile de hidratare ale organismului uman sunt acoperite in parte de apa continuta in alimente si de cea rezultata din arderile interne. Intrucat aceasta cantitate nu satisface pe deplin cerintele organismului, este necesara completarea aportului cu apa ingerata ca atare. Pentru a fi ”potabila”, apa trebuie sa indeplineasca anumite conditii de salubritate: trebuie sa fie limpede, incolora in strat subtire, cu gust placut dat de substantele minerale dizolvate. Apa trebuie sa aiba o anumita proportie de fluor (circa 1 mg o/oo) si de iod (circa 4-6 mg o/oo), primul element fiind necesar pentru a proteja dintii impotriva cariilor, iar al doilea fiind indispensabil bunei functionari a glandei tiroide.

 

Apele minerale naturale provin din apele subterane iesite la suprafata solului sub forma izvoarelor naturale, de unde sunt captate si apoi imbuteliate. In tara noastra se gasesc numeroase izvoare de ape minerale, cu indicatii terapeutice pentru diverse afectiuni: Borsec, Buzias, Bodoc, Hebe, Covasna, Malnas, Valcele, Caciulata, Olanesti.

 

Ceaiurile sunt bauturi obtinute prin adaugarea in apa fierbinte a unor plante sau parti ale acestora: radacini, muguri, frunze, flori, seminte, fructe etc. Amestecurile de plante sau parti de plante, combinate in diferite proportii cu scopul de a obtine un anumit efect terapeutic, se cunosc sub numele de ceaiuri medicinale.

 

Sucurile din fructe sunt bauturi obtinute din fructele proaspete bine parguite, sunt nediluate, nefermentate si neconcentrate.

 

Nectarul de fructe reprezinta o bautura care, spre deosebire de sucul limpede, contine si pulpa fructului fin dispersata in masa lichidului, fapt care ii confera un aspect tulbure. Pulpa fructului poate sa reprezinte pana la 30% din compozitia nectarului, restul de 70% fiind sucul propriu-zis.

 

Sucurile din legume sunt deosebit de valoroase pentru aportul lor de substante minerale si de vitamine. Amintim dintre acestea: sucul de rosii, sucul de morcovi, sucul proaspat de varza alba.

 

Siropurile se obtin din sucurile de fructe proaspete, pasteurizate sau conservate cu bioxid de sulf, la care se adauga o cantitate de zahar, astfel incat produsul obtinut sa aiba o concentratie de cel putin 60% zahar, ceea ce asigura conservarea in bune conditii. Se pot obtine si siropuri artificiale de fructe, folosind esente artificiale si coloranti.



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing