Pagina de start

Metabolismul bazal

<< Inapoi


Metabolismul bazal este  cantitatea minima de energie necesara mentinerii functiilor vitale in timpul odihnei, atat cat sa asigure bataile inimii, respiratia, functionarea rinichilor, a ficatului si a aparatului digestiv, mentinerea tonusului muscular, activitatea glandelor, mentinerea unei temperaturi constante a corpului.

 

Unitatea de masura pentru calcularea necesarului energetic este caloria. Cantitatea de energie necesara pentru 24 de ore se exprima in Kcal (se citeste kilocalorie) pe ora pe kg de greutate corporala. De exemplu, pentru un om adult cu greutatea de 70 kg = 70 Kcal in 24 de ore = l680 Kcal.

 

Metodele de calcul precis al metabolismului de baza sunt complicate si necesita multe date. Suprafata corporala a subiectului (care depinde de greutate si statura), sexul, varsta, mediul geografic nu sunt decat diverse variabile care intervin in calculul final al metabolismului.

 

Cerinta energetica creste in functie de tipul de activitate desfasurat. Nevoia energetica a unui copil care desfasoara o activitate sportiva va depinde de varsta lui, de greutate, de inaltime si de cantitatea de activitate musculara.

 

O persoana care nu dezvolta o activitate sportiva si care se deplaseaza doar cu automobilul are o nevoie energetica putin mai ridicata decat metabolismul sau de baza, in timp ce  un padurar cu o constitutie robusta, care munceste intr-o clima rece, cheltuind multa energie musculara, are nevoie de  mai multe calorii (cca. 4500-5000).

 

Un gram de proteine, glucide sau grasimi furnizeaza o cantitate determinata de calorii:

 

1g de proteine = 4 kcal

1g de grasimi = 9 kcal

1g de glucide = 4 kcal

 

O dieta echilibrata va trebui sa tina cont de o justa distributie a proteinelor, lipidelor si glucidelor. Un copil de 9-10 ani are nevoie de aproximativ 2100 kcal pe zi, ceea ce inseamna circa 70 g proteine, 300 g glucide si 60 g grasimi.



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing