Baschet
<< InapoiSari intotdeauna MAI SUS!
Sport olimpic din 1936
Baschetul este unul dintre cele mai raspandite jocuri sportive din lume; se caracterizeaza prin finetea, precizia si fantezia exercitiilor, prin talia inalta si calitatile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea aflate intr-o lupta sportiva in care se cere spirit de echipa si de sacrificiu, inteligenta si rezistenta.
La inceput...
Baschetul a aparut in 1891, cand seful Departamentului de Educatie Fizica al Colegiului „Springfield“ din Massachusetts (SUA), Luther Gullick, impreuna cu profesorul de sport James Naismith au inventat un nou joc pentru a mentine in forma atletii in timpul sezonului de iarna.
Cu o minge obisnuita de fotbal, ei au convocat 18 tineri, au numit capitani pentru cele doua echipe a cate noua jucatori fiecare si i-au invatat un nou joc „Basket Ball“.
Primul meci s-a jucat cu doua jumatati de cosuri de fructe. Mingea de fotbal si cosul de fructe au dus la evolutia echipamentului.
Spre exemplu, la inceput cosul era inchis la fund, ceea ce presupunea ca cineva sa se urce pe o scara pentru a recupera mingea dupa inscrierea unui punct.
Cosul de fructe a fost mai tarziu schimbat cu un cerc metalic avand o plasa atarnata dedesubt, iar in 1906 s-a hotarat sa se desfaca plasa aceasta pentru ca mingea sa poata cadea.
In 1892, in Massachusetts, a fost introdus jocul de baschet feminin, care nu este atat de popular, poate si pentru ca de la intrarea lui in programul olimpic, in 1976, medaliile s-au impartit intre SUA, Rusia si Commonwealth.
Regulile jocului
Baschetul, ca proba olimpica, se joaca pe durata a 4 perioade (sferturi) de cate 10 minute. Daca meciul se incheie la egalitate, urmeaza 5 minute de prelungiri.
Turneul se desfasoara cu cate 12 echipe (masculin si feminin), fara a lua in considerare tara gazda. Un joc de baschet are loc intre doua echipe a cate 5 jucatori pe teren fiecare.
Scopul fiecarei echipe este sa bage mingea in cosul adversarilor si sa incerce sa impiedice cealalta echipa sa inscrie.
Echipa care inscrie cele mai multe puncte la terminarea timpului de joc va fi invingatoarea meciului respectiv.
Mingea poate fi pasata, aruncata, lovita, rostogolita, driblata, in orice directie. Punctajul se obtine din aruncarea mingii de baschet prin inelul cosului; linia de 3 puncte marcheaza limita (6m distanta) de 3 puncte/ aruncare, iar aruncarile reusite din interiorul „semicercului“ se puncteaza cu cate 2 puncte.