Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Fotbal

<< Inapoi

TU si ECHIPA TA puteti fi campioni!


Sport olimpic din 1900

Fotbalul este un sport care starneste pasiuni in toata lumea, are un imens succes, in special in randul tinerilor si a cucerit fani peste tot, indiferent de cultura, rasa si varsta. La 26 octombrie 1863 ia fiinta in Anglia prima asociatie de fotbal si primul regulament de joc. In prezent, exista peste 200 de Asociatii Nationale de Fotbal afiliate.



La inceput...

Originile fotbalului se afla undeva in urma cu peste 2000 de ani. In 2004, FIFA (Fédération Internationale de Football Association) a recunoscut China ca fiind locul de nastere al fotbalului. In jurul anului 200 i.e.n. chinezii jucau un sport asemanator numit „cuju“.
Regulile au evoluat cu timpul, astfel ajungandu-se la sportul de astazi.
Istoria fotbalului nu este pe deplin clarificata, dar se pare ca jocul, asa cum il stim noi astazi, provine din Anglia secolului al XIX-lea.



Regulile jocului

Fotbalul este un sport care se disputa intre doua echipe alcatuite din cate 11 jucatori fiec­are. Se joaca cu mingea pe un teren dreptunghiular, acoperit cu iarba, cu cate o poarta la fiecare capat. Scopul jocului este de a inscrie goluri introducand mingea in poarta adversarului.

In afara portarului, ceilalti jucatori nu se pot folosi de maini pentru a manevra mingea. Totusi, nici el nu are voie sa faca acest lucru in afara locului de pedeapsa (careul de 16 metri) din fata portii sale.

Castigatoarea meciului este echipa care a inscris mai multe goluri la incheierea partidei.

De multe ori este cunoscut si sub numele de soccer, intrucat cuvantul fotbal se refera si la alte sporturi asemanatoare (fotbal american, fotbal australian etc.).

Echipamentul de baza al jucatorilor este format dintr-un tricou, pantaloni, ciorapi (jam­biere) si aparatoare. Jucatorilor le este interzis sa poarte altceva ce ar putea fi periculos pentru ei sau pentru alt jucator (inclusiv bijuterii sau ceasuri).

Un anumit numar de jucatori pot fi schimbati in timpul unui joc. Numarul maxim de in­locuiri, in meciurile internationale si la nivel de ligi nationale, este de 3. La alte niveluri acest numar poate varia.

Motivele cele mai intalnite pentru o schimbare sunt accidentarile, oboseala, schimbarile tactice sau tragerile de timp pe final de joc.

La nivelul seniorilor, un jucator inlocuit nu poate reintra in joc.

Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing