Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Gimnastica

<< Inapoi

Stii sa faci PODUL?Poti sa iti faci PROPRIUL tau EXERCITIU la SOL!


Sport olimpic din 1896

Federatia Internationala de Gimnastica (FIG) a fost fondata la data de 23 iulie 1881. Gimnastica a format 2 mari discipline olimpice: gimnastica artistica si gimnastica ritmica.Gimnastica artistica

Prin imbinarea perfecta a atletismului cu estetica, gimnastica se numara printre cele mai frumoase sporturi de la Jocurile Olimpice.

Nota de 10 a perfectiunii a fost intruchipata de Nadia Comaneci, la Jocurile de la Montreal, din 1976. Ea a fost prima gimnasta din lume notata cu aceasta nota creand un moment de neuitat pentru cei mai multi admiratori ai gimnasticii. Gimnasta romanca de numai 14 ani (1976) a atins ceea ce parea imposibil: de 7(!) ori nota 10 la Jocurile Olimpice de la Montreal (Canada). A fost un eveniment atat de neasteptat incat tehnologia de afisare a scorului era setata doar pentru 3 cifre. Notele de 10 ale Nadiei au fost afisate: 1.00.

Inceputurile gimnasticii le putem situa cu mult timp in urma, in Grecia Antica, Roma Antica, Persia si India, acolo unde disciplinele urmareau pregatirea si selectarea tinerilor barbati pen­tru lupte.

 

In intrecerile artistice (la aparate), sportivii se intrec la sol, la cal cu manere, la inele, la sarituri, la paralele inegale sau egale si la barna.Gimnastica ritmica

Gimnastica ritmica moderna, sau artistica, dupa cum era denumita mai demult, este o alta ramura a gimnasticii sportive. Ea si-a facut loc pe taramul competitional mult mai tarziu decat gimnastica sportiva la aparate.

Fiind un sport mai delicat si care presupune multa gratie este practicat doar de fete. Ca si la gimnastica sportiva, exercitiile sunt impuse si liber alese. Obiectele folosite sunt: mingea, cer­cul, coarda, panglica, esarfa.

 

O importanta deosebita o are acompaniamentul muzical, iar toate exercitiile si miscarile trebuie sa fie in concordanta cu stilul si ritmul muzicii.

Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing