Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hochei

<< Inapoi

Crosa, puc, echipament de protectie si ... poti patina spre VICTORIE!


Sport olimpic din 1920

In Bretania (Franta), „hoquet” reprezentau bucatile de lemn rasucite la capat, purtate de catre ciobani. In Anglia, termenul de „hook” ar putea sa fie stramosul hocheiului de azi.La inceput...

O veche forma de hochei a fost vazuta in secolul XVII in Olanda, unde un grup de oameni pe patine se juca cu un mic disc pe canalele inghetate ale orasului. O alta teorie sugereaza faptul ca hocheiul isi are originea pe continentul american, derivand din jocul similar al americanilor, „lacrosse“.

Crosele jucatorilor sunt facute din lemn de frasin.
„Mingea“ cu care se joaca hochei se numeste „puc“ si inseamna a lovi. Initial era facut din pluta invelita in piele, cu cusaturile pe afara, dar, deoarece era greu de controlat pe gheata, a fost repede inlocuit cu un puc plat, facut din lemn (1860).


Regulile jocului

Primele reguli cu privire la pucul de joc si la numarul de jucatori au aparut la universitatile din Montreal (Canada), in 1870. Tot in aceasta perioada, noul sport a devenit popular in Canada, trecand si granita catre Statele Unite, unde in 1903 s-a format prima liga profesionista de hochei. Liga Internationala de Hochei s-a infiintat la Paris, in 1908.

Primul meci public de hochei este atestat la Montreal, in 1875, unde 2 echipe formate din cate 30 de jucatori practicau acest sport pe un teren special amenajat. Peste 2 ani, numarul jucatorilor a fost redus de la 30 la 9.

Primele campionate au fost organizate in Europa in 1910, fiind castigate de catre Marea Britanie. Sapte ani mai tarziu, in America, se creeaza „Liga Nationala de Hochei“ (NHL), cu numai 6 echipe pana in anul 1967. Ulterior, NHL a devenit cea mai puternica liga de hochei din lume.


Cei mai buni

Hocheiul masculin a devenit sport olimpic inca din 1920, de la Olimpiada de Vara de la Anvers (Belgia). Peste 4 ani, in Franta, a fost introdus in programul Jocurilor de Iarna.

Primele 4 editii au fost dominate de catre canadieni, insa, dupa razboi, rusii au inceput, usor, sa-si impuna autoritatea, pana la inceputul anilor ‘90.

Ulterior, Suedia in 1994 si Cehia in 1998 au castigat aurul olimpic.

Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing