Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Schi

<< Inapoi

Hai sa zburam pe partie!


Sport olimpic din 1924

 

La inceput...

La inceput s-a schiat pe distante foarte lungi. Schiatul a evoluat de la schiul fond, datorita echipamentelor de transport. Cu ajutorul telefericelor, in statiunile de munte, schiorii sunt dusi pana in varful celor mai inalte pante, astfel incat bucuria coborarilor lungi nu mai este urmata de greutatea urcusului.

Acest sport este popular oriunde ninge si exista si munti cu partii amenajate. Cele mai bune partii de schi se gasesc in Europa, America de Nord si Japonia.



Tehnica si calitati

Principala preocupare a schiorilor este cum sa isi mentina schiurile paralele, directia de mers si viteza. Pentru ca un incepator sa intoarca sau sa opreasca schiurile se foloseste procedeul numit „plug“. Schiorii mai avansati folosesc metode mai dificile, rapide si mai elegante cum ar fi „cristianele“. Pentru a face o cristiana, schiorul trebuie sa isi roteasca genunchii, dar in acelasi timp sa isi mentina corpul intr-o pozitie in care fata sa fie inainte catre vale, astfel incat numai genunchii si picioarele sa se roteasca. Aceasta metoda este mult mai rapida si se foloseste la concursurile de coborare.

Ca schior, castigi incredere atunci cand schiezi pe o partie mai abrupta, mai lunga si mai rapida. In Europa, dificultatea partiilor este semnalizata prin culori, de la verde (cel mai usor), urmat de albastru, rosu si negru, acestea din urma fiind cele mai dificile. Totusi nu exista aceiasi regula peste tot astfel incat fiecare statiune poate sa isi stabileasca propriul mod de marcare a dificultatii partiilor.

Diferite concursuri alpine s-au dezvoltat de cand se schiaza. Cei mai buni dintre schiori participa la Cupa Mondiala, organizata anual, si la Olimpiada de Iarna. Schiul, ca si competitie sportiva, este impartit in doua discipline: Stilul liber si Slalom.

Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing