Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Tenis

<< Inapoi

Nu lasa mingiile sa scape! Poti FI CAMPION!


Sport olimpic din 1896

Tenisul este un joc sportiv care se impune prin frumusetea lui. Miscarile sportivilor au gratie si ritm, sunt armonioase si precise in ciuda efortului mare pe care il depun. Frumusetea sa consta in faptul ca este accesibil la orice varsta, partenerii de joc se pot alege in functie de preferinte sau nivel de pregatire. Tenisul presupune calitati ca: perspi­cacitate, curaj, indemanare, reflex, viteza, forta etc.




La inceput...

Primele mentionari despre inceputurile acestui sport atesta existenta sa in secolul al XII-lea. Se presupune ca tenisul s-a jucat mai intai la curtile regilor Frantei si Angliei. Raspandirea sa s-a datorat inventiei cauciucului, care a permis ca mingea elastica sa fie jucata pe orice teren si nu numai in sali, unde se juca cu mingi de piele umplute cu par si calti.

Din anul 1870, tenisul a inceput sa-si desavarseasca forma pe care o cunoastem si noi in prezent. A fost numit initial tenis de camp, spre a-l deosebi de cel vechi numit „jocul cu palma“.




Regulile jocului

Cuvantul „tenis“ vine de la cuvantul francez „tenez“ (tine!) cu care jucatorii isi anuntau ad­versarii ca arunca mingea pentru serviciu si pe care englezii, in secolul XV, l-au numit „tennis“. Jocul se desfasoara intre 2 jucatori (simplu) sau 4 (dublu). Mingea este trimisa in spatiul de serviciu al adversarului de catre un jucator, iar daca aceasta nu este returnata in mod regulamentar, se obtine un punct.

Punctajul se face astfel: primul punct se noteaza cu „15“, al doilea cu „30“, al treilea „40“, iar cu cel de-al patrulea se obtine un „ghem“. In situatia de 40-40 (egalitate) sunt necesare doua mingi castigate consecutiv. Cel care castiga 6 ghemuri (cu o diferenta de 2 ghemuri fata de ad­versar), castiga un set. In cazul mentinerii egalitatii de 6 ghemuri la 6, se va juca „tie break“, unde castiga cel care ajunge primul la 7 puncte.




La Olimpiada

Tenisul a facut parte din cele noua discipline sportive originale, in 1896, la Atena. In 1924, a fost scos din programul olimpic si a ramas la forma de meciuri demonstrative pana in 1984; demonstratiile tenismenilor erau coplesitoare. Din aceasta cauza si datorita frumusetii sale, teni­sul a fost reintrodus la Jocurile Olimpice de la Seul (1988), prin sprijinul Presedintelui Comitetului International Olimpic, Juan Antonio Samaranch.

Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing