X

Si Eu Traiesc Sanatos

Vrem sa fiti prieteni cu noi pe pagina de Facebook!


fruct
Pagina de start

Despre SETS

 

 

Miscarea nationala „Si eu traiesc sanatos!” – SETS a fost initiata in martie 2011 de catre Fundatia PRAIS pentru o perioada de 5 ani, avand ca obiective prevenirea obezitatii infantile in randul copiilor cu varsta pana la 12 ani si promovarea stilului de viata sanatos in randul familiilor din Romania, intr-o abordare holistica: minte, trup, spirit.

 

EIN si Forumul European al Obezitatii de la Bucuresti

 Miscarea SETS din Romania este membru activ al EPODE International Network (EIN) care reuneste 32 de programe cu metodologii similare din 22 tari. Anul trecut, EIN a fost desemnata de catre DG SANCO drept "Best Health promotion European project", iar interventiile SETS de promovare a activitatilor fizice din Romania au devenit model de buna practica.

 Datorita rezultatelor remarcabile obtinute de miscarea SETS din Romania in cadrul retelei EIN, la un an de la evenimentul organizat la New York, intre 16 si 18 octombrie va avea loc la Bucuresti „Forumul European al Obezitatii” organizat de Fundatia PRAIS, alaturi de EPODE International Network - EIN. La eveniment vor participa, alaturi de conducerea EIN, inalti reprezentanti DG SANCO, OMS, directorii programelor nationale similare din UE, reprezentanti ai unor universitati internationale prestigioase, ai ministerelor si organizatiilor medicale Si sportive partenere, sportivi de marca, jurnalisti. Tematicile publice diverse care vor fi lansate in octombrie in cadrul Forumului de Obezitate de la BucureSti sunt legate de stilul de viata sanatos al intregii familii, de cauzele obezitatii si metodele de preventie, de beneficiile activitatilor fizice, sportului, de importanta accesului la educatie si la informatie, precum si a armoniei vietii de familie, a combaterii stresului, a impactului modului de viata citadin asupra fiecaruia dintre noi. Acestea sunt doar cateva dintre subiectele de interes public care vor fi dezvoltate Si care vor fi prezentate si comentate de specialisti.

 

2011-2013 - MiScarea SETS, un succes

 De la lansare si pana in prezent, peste 79.529 de elevi din ciclul primar din 252 de scoli din Bucuresti, Roman si Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice si peste 160.000 de parinti, 2 milioane - public larg, au avut acces la informatii despre beneficiile alimentatiei echilibrate, activitatilor fizice zilnice, sportului in general, despre igiena si valori morale. Toti elevii primesc anual gratuit carti educationale, in baza carora sunt sustinute lectii de catre invatatori, in cadrul orelor extracurriculare.

 “Cluburile SETS – Miscare si Distractie” reprezinta o noua metodologie dezvoltata de Fundatia PRAIS, prin care elevii sunt stimulati sa isi creeze in scoli, propriile cluburi SETS in care se inscriu voluntar, organizeaza variate activitati fizice, sportive si culturale pe care le inscriu pe portalul www.sets.ro, participand la concursul anual al celor mai active cluburi SETS. De la lansare si pana in prezent au fost infiintate 240 de cluburi, ce reunesc 9.766 membri, care au derulat 3.531 de activitati.

 200 de studenti din cadrul Universitatii Nationale de Educatie Fizica si Sport (UNEFS) au sustinut voluntar in Bucuresti 145 de lectii deschise, demonstratii sportive, devenind adevarate modele pentru elevi.

 Miscarea SETS este prijinita de Consiliul Stiintific care reuneste personalitati marcante din lumea medicala, pshihologi, sportivi olimpici.

   

Campaniile de comunicare SETS

Pe langa interventiile directe in scoli, FundaÈ�ia PRAIS organizeaza vaste campanii de informare si educare la nivel national, promovand temele acestei cauze globale pe care o sustine in mediul digital - www.sets.ro, Facebook /MiscareaSETS - in mass media, in cadrul evenimentelor si dezbaterilor organizate anual.  Urmatoarea editie SETS va incepe in aceasta toamna, odata cu noul an scolar 2013-2014.

 

www.sets.ro

  www.facebook.com/miscareaSETS

  www.youtube.com/user/MiscareaSETS

 

Parteneri

Miscarea SETS are ca parteneri: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Inspectoratele Scolare din Bucuresti, Neamt si Cluj, Primariile din Cluj-Napoca si Roman, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Federatia Romana de Atletism, UNEFS, FEFS Cluj-Napoca, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nutritie, Federatia Romalimenta si Carrefour.

 

 

***

 

 

Prevenirea obezitatii infantile si promovarea stilului de viata sanatos, o prioritate

Fundatia PRAIS lanseaza Miscarea Nationala “si eu traiesc sanatos!” – SETS

 

 

Silvia Bucur, Presedintele Fundatiei PRAIS

 

Silvia Bucur, Presedintele Fundatiei PRAIS

 

Dieta echilibrata, activitatile fizice zilnice, climatul armonios in cadrul familiei, preocuparile diversificate ale copiilor, precum si combaterea stresului, sunt doar cateva teme ale dezbaterii publice si ale alternativelor care vor fi comunicate public.

In premiera, aceasta problematica va fi tratata holistic in cadrul Consiliului stiintific al Miscarii SETS, care reuneste medici reputati, pedagogi, psihologi si sportivi olimpici.

 

Articolele de specialitate arata ca in prezent, 1 din 7 copii din Uniunea Europeana sunt supraponderali sau obezi. Statisticile sunt ingrijoratoare: acesti copii vor avea o sanatate precara, iar calitatea vietii lor va fi redusa. in Romania, prevalenta obezitatii este de sub 10%, iar nivelul activitatilor fizice este mult sub media europeana: 19% dintre romani fac miscare in mod regulat vs. media europeana de 27%.

 

Miscarea creata de Fundatia PRAIS in Romania se aliniaza si contribuie activ la dezvoltarea metodologiilor programelor europene reunite in cadrul “European Epode Network” – EEN. Aceste proiecte se deruleaza in mai multe tari din UE: Franta, Spania, Belgia, Grecia, in 275 de orase fiind angrenati pana acum peste 4.000.000 de copii, precum si in Mexic si Australia.

 

„Tinta miscarii si eu traiesc sanatos! – SETS pentru acest an scolar este de educare extracuriculara a 50.000 de elevi din ciclul primar, cu varste intre 9 si 12 ani din 212 de scoli din Bucuresti, 1.200 profesori, 200.000 de parinti si rude. in urmatorii 5 ani, avem ca obiectiv sa  atingem in mediul scolar peste 250.000 elevi, 6.000 profesori si 1.000.000 membri de familie, la care se vor adauga, prin accesul public la portalul www.sets.ro si comunicarea pe care o vom face constant, peste 3 milioane de cetateni, inclusiv copii”, a declarat Silvia Bucur, Presedinte Fundatia PRAIS.

 

Toti elevii vor primi gratuit cate o carte educationala – 2 volume diferite editate pentru 2 ani scolari. Cartile promoveaza beneficiile exercitiilor fizice zilnice si alimentatia echilibrata, sporturile olimpice – valori si modele de urmat. invatatorii si parintii vor fi informati direct, iar in scoli se vor derula lectii deschise sustinute de lideri de opinie.

 

„Cluburile SETS – Miscare si Distractie” sunt un nou concept de activare ludica a elevilor din scoli. Acestea vor fi organizate voluntar de catre elevi, sub coordonarea invatatorilor, si vor mobiliza mii de elevi in activitati fizice placute, dupa scoala.

 

Portalul  www.sets.ro  este o platforma majora de comunicare catre publicul larg, ce va contine doua sectiuni, pentru parinti si copii, interviuri video si scrise de mari personalitati, precum si informatii vaste legate de alimentatie, sport, stil de viata echilibrat. Concursurile si jocurile on-line vor anima elevii si ii vor informa.

 

Anual, miscarea SETS va premia cei mai activi aliati ai miscarii: Membri ai Consiliului stiintific, Jurnalisti, Primarii, scoli, Cluburi SETS scolare, Profesori coordonatori,  Asociatii/Companii.

 

Evaluarea impactului miscarii se va face pe baza consultarii prin chestionare a elevilor, parintilor, cadrelor didactice, iar rezultatele vor fi facute publice.


Despre Fundatia PRAISwww.prais.ro

In anul 2002, compania de consultanta PRAIS Corporate Communications a creat Fundatia PRAIS, pentru a contribui si sustine dezvoltarea de proiecte in domeniul educatiei tinerei generatii, protectiei mediului si sprijinirii culturii, obiective aliniate noilor valori mondiale LOHAS - "Lifestyle of Health and Sustainability" ale carei initiatoare in Romania este. Fundatia PRAIS a derulat in acesti ani 15 Proiecte Nationale precum Lumea nutritiei! –program educational la nivel national desfasurat pe o perioada de 8 ani, castigator al IPRA Golden World Awards si Grand Prize: peste 300.000 de elevi din 28 de orase au invatat despre nutritia sanatoasa, iar website-ul a inregistrat peste 45.000 de vizitatori; SPA – Siguranta Produselor Alimentare – 4 ani, 1 milion de elevi, 15 seminarii si dezbateri in tara; Cluburile de miscare si distractie – 5 ani, 162 de cluburi scolare organizate de catre elevi;  8.850 de elevi si profesori implicati; 30.000 de membri ai familiei; Mic dejun cu cereale – 5 ani, 970 de scoli implicate, in 11 orase importante, 70.000 de elevi si 3.100 de profesori; Miscarea “Milioane de Oameni, Milioane de Copaci” – 5 ani, recunoscuta de UNEP, peste 150.000 voluntari si 700 organizatii implicate, peste 53 milioane copaci plantati in Romania – www.milioanedecopaci.ro.