Pagina de start

Fundatia PRAIS lanseaza: Studiul Si eu traiesc sanatos! SETS - Obiceiurile de stil de viata ale elevilor din clasa I din Bucuresti, realizat impreuna cu GfK

<< Inapoi

Bucuresti, 9 aprilie 2013 – In cadrul miscarii nationale “Si eu traiesc sanatos!” – SETS, la initiativa Fundatiei PRAIS, s-a realizat de catre GfK Romania studiul sociologic privind obiceiurile de stil de viata ale elevilor din clasa I din Bucuresti. Lansarea oficiala a celei de a doua editii SETS continua sa urmareasca atingerea obiectivelor legate de prevenirea obezitatii infantile si promovarea stilului de viata sanatos in randul familiilor din Romania, intr-o abordare holistica: minte, trup, spirit.

 

„Timp de 5 ani ne-am propus ca alianta nationala care sustine miscarea SETS sa demonstreze ca putem schimba viitorul unei generatii prin informarea si educarea copiilor si familiilor acestora la nivel national. Metodologiile pe care le folosim sunt aplicate in alte 15 tari membre EIN, ca si noi, iar rezultatele masurabile isi vor spune cuvantul. Vreau sa subliniez ca fara un puternic parteneriat public privat care sta la baza acestui efort colectiv, nu am fi reusit sa ajungem un model de buna practica in reteaua EIN”, a declarat Silvia Bucur, Presedinte al Fundatiei PRAIS.

 

“Suntem incantati de parteneriatul de lunga durata pe care il avem cu Miscarea SETS din Romania, ca parte a EPODE International Network (EIN). Mesajul nostru este ca obezitatea poate fi prevenita cu succes, marturie stand rezultatele obtinute de membrii nostri care au reusit, in comunitatile in care aplica metodologia EPODE, sa reduca incidenta acestei afectiuni la copii (de ex: cu 1,8% in Franta, 3,09% in Belgia). Suntem, de asemenea, fericiti sa anuntam ca Forumul European al Obezitatii va avea loc anul acesta la Bucuresti, intre 17 si 18 octombrie, si ca o recunoastere a eforturilor pe care Fundatia PRAIS, impreuna cu partenerii ei locali si internationali reusesc sa le faca pentru preventia obezitatii juvenile”, a concluzionat Jean-Michel Borys, secretar general al EIN.

 

Potrivit studiului, un copil de clasa I din Bucuresti are in medie 7 ani, cantareste 26 kg si are o inaltime de 125,8 cm. Raportul greutate - inaltime ne arata ca, intre 100-125 cm, copiii au o greutate medie de 23,7kg , intre 126-145 cm – o greutate medie de 28,2 kg si intre 146-160 cm - o greutate medie de 29,9 kg.

 

Mai mult de 3 sferturi din copiii de clasa I din Bucuresti mananca micul dejun in fiecare zi in timpul saptamanii, iar aproape toti fac acest lucru in fiecare sambata si duminica. 68% din copiii de clasa I din Bucuresti mananca 3 mese principale pe zi. Jumatate obisnuiesc sa manance si intre mese, iar 2 din 5 copii mananca doar in cadrul meselor principale. Mai mult de jumatate din copiii de clasa I din Bucuresti consuma cel putin o data pe zi fructe, legume, lactate si carne. In ceea ce priveste consumul de mancare gatita, acestia consuma mancare gatita in medie de 2 ori pe zi. Saptamanal, copii consuma de 8,6 ori fructe, de 7 ori legume, iar dulciuri de 7,9 ori.

 

Acestia se hidrateaza band mai mult de 4 pahare de lichide pe zi. In ceea ce priveste consumul de bauturi racoritoare, acestia beau racoritoare in medie de 3 ori pe saptamana. Studiul arata, de asemenea, ca 38% dintre copiii de clasa I din Bucuresti fac miscare in fiecare zi. In medie, 5 zile pe saptamana fac miscare in aer liber, plimbari prin parcuri, se joaca impreuna cu alti copii.

 

Mai mult de 50% dintre copiii de clasa I din Bucuresti practica exercitii fizice (incluzand lectii de educatie fizica si/sau practicarea unui sport) de 2-3 ori pe saptamana.

 

Aproximativ jumatate din copiii de clasa I din Bucuresti petrec in medie 2 ore pe zi in fata televizorului in timpul saptamanii, respectiv 3 ore in weekend. O treime din copii petrec mai mult de 4 ore pe zi in timpul weekend-ului uitandu-se la TV/DVD/Video. In ceea ce priveste accesul la tehnologie si informatie, aproximativ 3 sferturi din copiii de clasa I din Bucuresti au in gospodarie 1 sau 2 calculatoare, majoritatea avand acces la internet.

 

Acestia studiaza individual aproximativ 2 ore si jumatate pe zi. Intr-o zi de weekend se joaca de doua ori mai mult decat intr-o zi a saptamanii, pe cand pentru comunicarea cu prietenii prin intermediul retelelor sociale petrec aproximativ o jumatate de ora indiferent de zi. Cei mai multi copii de clasa I nu isi petrec timpul la calculator pentru comunicare cu prietenii. In medie, acestia isi dedica timpul liber din aproximativ 2 zile si jumatate pe saptamana cu colegii/ prietenii. Potrivit varstei lor, ei acorda cel mai mult timp somnului, apoi activitatilor scolare si studiului individual. Micutii petrec mai mult timp cu familia, decat petrec la calculator.

 

Venitul mediu net, lunar, pe gospodarie, in Bucuresti este de 2.959 RON.

 

Membrii Consiliului Stiintific SETS recomanda ca deviza a stilului de viata sanatos “Moderatie, Echilibru si Variatie”, activitatile fizice zilnice si sportul fiind esentiale in dezvoltarea armonioasa a copilului, in asociere cu alimentatia echilibrata.

 

Chestionarul a fost realizat de Fundatia PRAIS, revizuit de Ministerul Sanatatii si adaptat de GfK Romania. Chestionarele au fost aplicate, in perioada decembrie 2012 - ianuarie, 2013 unui esantion format din 677 de parinti ai elevilor de clasa I din 30 de scoli bucurestene si are o marja de eroare de +/- 3,77%. Studiul „Si eu traiesc sanatos! - SETS Obiceiurile de stil de viata ale elevilor din clasa I” are valoare de referinta pentru miscarea nationala SETS, care isi propune sa repete aceasta analiza sociologica si la finele ciclului scolar de 4 ani al proiectului, evaluand astfel impactul metodologiilor EPODE, care stau la baza miscarii SETS.

 

Pornind de la rezultatele studiului, partenerii au decis ca tema anului 2013 din cadrul miscarii sa fie: „SETS – Da startul pentru miscare!“.

 

La eveniment a fost prezent si Jean-Michel Borys, secretar general Epode International Network – EIN, cea mai mare retea globala de prevenire a obezitatii, 24 de programe cu metodologii similare in 15 tari (printre care: Franta, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Canada, Brazilia, Mexic, Polonia, Portugalia, Australia si Noua Zeelanda), in cadrul careia miscarea SETS este membru activ. Anul trecut, EIN a fost desemnata de catre DG SANCO drept "Best Health promotion European project", iar interventiile pe activitati fizice din cadrul miscarii “Si eu traiesc sanatos!” - SETS sunt recunoscute ca model de buna practica.

 

In Romania, SETS a angrenat pana in acest moment 79.529 de elevi din ciclul primar din 252 de scoli din Bucuresti, Roman si Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice si peste 160.000 de parinti, 2 milioane - public larg.

 

Partenerii miscarii sunt: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Inspectoratele Scolare din Bucuresti, Neamt si Cluj, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Federatia Romana de Atletism, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nutritie, Federatia Romalimenta, Carrefour.

 

 

Pentru informatii suplimentare:  Silvia Bucur, Presedinte Fundatia PRAIS; Telefon: 021 317 53 39;

E-mail: silviabucur@prais.ro



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing