Pagina de start

7 moduri prin care educatia face lumea un loc mai bun

<< Inapoi

Oamenii au facut progrese semnificative in ultimii 7 milioane de ani. De la omul de Neanderthal la omul din zilele noastre, am parcurs un drum lung. Astazi, cand ne pregatim sa devenim o planeta de 9 miliarde de oameni, suntem oare mai buni decat am fost cu milenii in urma? Desigur, accesul la strictul necesar este mai usor ca niciodata. Electricitatea, alimentatia si igiena au imbunatatit considerabil calitatea vietii noastre. Dar singurul element esential care ne ajuta sa cream societati mai bune, sa dezvoltam virtuti si care ne confera un sentiment de libertate - este educatia, si multi oameni de pe glob sunt privati inca de aceasta.

Definitia clasica a educatiei este "procesul de predare sistematica, care se desfasoara in special in cadrul unei scoli sau universitati". Dar educatia este mult mai mult decat atat. Este un proces de invatare continua, care poate fi dobandit oriunde, in orice moment si la orice varsta. Este dreptul fundamental al fiecarui cetatean, deoarece promoveaza independenta si asigura beneficii pentru dezvoltarea personala. Educatia contribuie la dezvoltarea societatii, deoarece ajuta la imbunatatirea conditiilor sociale si economice, mai ales in cadrul categoriilor marginalizate ale societatii.

Educatia ne ajuta sa devenim cetateni mai buni, invatandu-ne cum sa ne traim viata respectand regulile si reglementarile si oferindu-ne o constiinta. Ne face mai increzatori in propriile forte si ne da curajul de a realiza lucrurile pe care ni le dorim. Multe guverne din intreaga lume au recunoscut importanta educatiei ca instrument al progresului; educatia face lumea un loc mai bun. Iata cum face acest lucru:

 

1. Educatia creste gradul de constientizare: Educatia ne ajuta sa ne punem intrebari, ne determina sa gandim analitic si ne ajuta sa respingem superstitiile. O minte educata cauta logica si rationamentul stiintific din spatele tuturor actiunilor.

 

2. Ne ajuta sa luptam pentru dreptate: Educatia ajuta la scaderea ratei criminalitatii. Asta pentru ca cei educati pot face diferenta intre ceea ce este bine si ceea ce este rau. Cercetarile au aratat ca cresterea ratei de absolvire a liceului cu doar 1% pentru toti barbatii cu varsta cuprinsa intre 20 si 60 de ani ar duce la economii de pana la 1,4 miliarde de dolari pe an in U.S.A. Acest lucru este valabil si pentru alte regiuni.

 

3. Sustine progresul: O educatie de calitate deschide o serie de oportunitati si acest lucru este deosebit de relevant in timpurile in care traim, cand tehnologia si educatia asigura noi oportunitati, nemaiexistand bariere geografice.

 

4. Ne ajuta sa avem un stil de viata mai sanatos: Persoanele mai bine educate tind sa traiasca mai mult si sa aiba un stil de viata mai bun. De exemplu, cercetarile efectuate in tarile central-europene ale OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) au aratat ca un barbat in varsta de 30 de ani poate trai cu opt ani mai mult decat un barbat de aceeasi varsta care nu a absolvit invatamantul secundar superior. O femeie cu studii superioare poate trai cu patru ani mai mult decat o femeie fara studii superioare.

 

5. Ne ajuta sa fim mai productivi: Este bine cunoscut faptul ca studiile influenteaza performanta economica. Exista o legatura profunda intre educatie si productivitate, iar in aceasta epoca in care exista concurenta la fiecare pas, educatia va fi cea care va sprijini cresterea unei industrii si, ulterior, a unei natiuni.

 

6. Ne ajuta sa ne conectam dincolo de frontiere: Educatia digitala a contribuit la realizarea acestui obiectiv. Educatia a oferit studentilor din afara granitelor oportunitati de a se conecta si de a comunica, de a lucra pentru a construi un viitor mai bun si o lume mai buna. De exemplu, un profesor din America poate inspira un student din Afganistan sa studieze si sa calatoreasca, sa isi depaseasca limitele si sa influenteze, la randul sau, o intreaga generatie, pentru a duce o viata mai buna.

 

7. Ofera independenta: Educatia ajuta la transformarea slabiciunii in forta. Educatia ne da increderea de care avem nevoie pentru a ne sustine punctele de vedere. Imbunatateste capacitatile noastre de luare a deciziilor, ne ajuta sa devenim adaptabili si ne ofera acces la retelele sociale. Multe cercetari au demonstrat ca in tarile in care femeile sunt supuse unor prejudecati de gen, educatia le-a ajutat sa-si imbunatateasca capacitatile de luare a deciziilor si le-a ajutat sa preia controlul asupra propriilor vieti.



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing