Pagina de start

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Volei

<< Inapoi

Hai sa vedem cum sari la fileu! Hai la VOLEI!


Sport olimpic din 1964

 

Regulile jocului

Voleiul este un sport (al doilea in lume ca popularitate) in care doua echipe, separate de un fileu inalt, trebuie sa treaca mingea pe deasupra acestuia, folosind doar mainile, cu scopul de a face ca mingea sa atinga terenul advers. Acesta presupune o temeinica pregatire atletica, forta, viteza, spirit de anticipare si clarviziune, reflex si inteligenta tactica.

 

Pentru a usura intelegerea unui joc, cele 6 zone de pe teren au fost numerotate de la 1-6 in sensul invers de miscare a acelor ceasornicului.

Ori de cate ori o echipa castiga serviciul de la adversari, jucatorii isi schimba locu­rile pe teren, efectuand o rotatie.

Echipele aflate fata in fata, incearca sa-si trimita mingea de joc, astfel incat adversarul sa nu o poata returna in conditii regulamentare.

Fiecare echipa are dreptul la doar trei loviri pentru a trimite mingea catre terenul celeilalte echipe.

Un punct se castiga daca mingea atinge terenul advers, daca adversarii comit fault sau daca nu respecta regula celor trei atingeri.


O echipa de volei este alcatuita din 6 jucatori plus un jucator „libero“. Se joaca 3 seturi castigatoare din 5, fiecare set a cate 25 de puncte. In caz de egalitate 24 - 24 se continua setul pana in momentul in care una dintre cele doua echipe obtine o diferenta de 2 puncte (de ex­emplu 29 - 27 sau 31 - 29). In cazul in care este nevoie de jucarea ultimului set pentru aflarea castigatorului, acesta se joaca pana la 15 (sau pana la o diferenta de 2 puncte).




Cei mai buni

Voleiul a fost introdus la Olimpiade in 1964, de catre japonezi. La inceput, Japonia avea cele mai bune jucatoare de volei din lume, iar cei mai buni voleibalisti erau americani.

Datorita voleiului de plaja, acest sport a devenit foarte popular in SUA si Brazilia.

Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing