Pagina de start

Interviu cu Prof. Dr. Gabriela Radulian

<< Inapoi


  1. Conform experientei dumneavoastra, care sunt cauzele cele mai frecvente care conduc la diabetul de gradul II la copii?
  2. Puteti sa ne oferiti date statistice sau noutati pe acest subiect de la ultimele dumneavoastre participari la congrese internationale, sau din studiile pe aceasta tema din 2010, la care aveti acces?
  3. Considerati o solutie sa tinem copiii la dieta de mici?
  4. Cit de importante sunt activitatile fizice zilnice, ce rol au ele si ce efect?
  5. Cum trebuie abordat stilul de viata al copiilor pina la 12 ani, pentru a preveni obezitatea infantila, in contextul vietii actuale?

 

Diabetul zaharat (DZ) se caracterizeaza prin modificari metabolice complexe care au ca rezultat hiperglicemia, determinata de scaderea secretiei de insulina pe fondul existentei  insulinorezistentei.

DZ tip 2 la nivel mondial reprezinta 90-95% din totalul cazurilor inregistrate, prevalenta sa variind in functie de varsta, sex, regiune geografica, statut socio-economic, obiceiuri alimentare, stil de viata sedentar, greutate.

In ultimii ani s-a remarcat cresterea numarului de copii si adolescenti cu DZ tip 2, pe fondul existentei excesului ponderal sau a obezitatii.

Se pare ca occidentalizarea modului de viata – caracterizata prin scaderea activitatii fizice si aport alimentar cu grasimi saturate si glucide simple in exces – constituie principala cauza a obezitatii la copii. Statistic, se constata ca obezitatea (exprimata prin IMC ≥ percentila 95 pentru varsta si sex) este prezenta in aproximativ 85% din cazurile de DZ tip 2 inregistrate la copii.

Profilaxia obezitatii este un obiectiv major prin care se doreste a realiza preventia bolilor metabolice, dar si a celor cardiovasculare, osteoarticulare sau neoplazice.

 Strategiile de preventie a obezitatii la copii:

- Mentinerea greutatii in limite normale (IMC percentila 5-percentila 85);

- Limitarea cresterii greutatii la cei supraponderali (IMC  ≥ percentila  85);

- Optimizarea stilului de viata;

- Educatie pentru mentinerea starii de sanatate.

Recomandarile pentru preventia obezitatii la copii vizeaza:

- Dieta echilibrata din punct de vedere nutritional, cu evitarea alimentelor hipercalorice, a produselor zaharoase, a grasimilor saturate;

- Aport de legume si fructe pentru asigurarea vitaminelor si elementelor minerale necesare dezvoltarii fizice si intelectuale;

- Consum crescut de fibre alimentare;

- Promovarea activitatii fizice zilnice in vederea mentinerii starii de sanate si evitarea excesului ponderal;

- Mese frecvente 3 principale + 2 gustari



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing