Pagina de start

Interviu acordat de dna Elena Ceciu, Food Psychology Coach

<< Inapoi


Care este ingredientul pentru orice masa reusita?

Cu totii vrem sa le asiguram copiilor o dieta sanatoasa, bazata pe o alimentatie echilibrata, bogata in substante nutritive. A acorda atentie calitatii mancarii nu este insa indeajuns pentru a fi sanatosi. Ingredientul caruia nu ii acordam suficienta importanta, dar care nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa in familie, este dragostea, atentia cu care pregatim mancarea.

Mancarea este energie si informatie

Alimentele nu sunt doar o colectie de vitamine, minerale, macronutrienti si alte substante chimice. Ele incorporeaza energie si informatie. De exemplu, sa ne gandim la intreaga istorie a unui... mar care poate ajunge in tarta pe care o veti pregati pentru desertul de la pranz.

Sa ne imaginam doua scenarii: o zona superba de deal, unde cresc livezi de pomi fructiferi cultivate pe un pamant roditor; marul nostru o fost cules chiar de aici, de catre un om care iubeste si respecta roadele pamantului; marul a ajuns apoi in piata de unde a fost cumparat de o mama care isi doreste cat mai multe ingrediente naturale pentru familia sa. Aceasta a pregatit cu grija un pranz delicios pentru cei dragi – in timp ce era linistita, relaxata, multumita ca ii va oferi cu drag familiei bunatatile pe care le pregateste.

Iar al doilea scenariu suna cam asa: marul nostru a crescut intr-un copac care a fost cultivat pe un pamant epuizat, ceea ce inseamna ca va avea continut scazut de minerale si va fi mai putin gustos. Marul a fost cules de un om plictisit, grabit sa plece cat mai repede acasa si vandut unei fabrici, procesat apoi alaturi de alte cateva mii pentru a ajunge in final, sa zicem, tot intr-o tarta de mere, pe care o putem gasi la supermarket. Tarta a fost cumparata de o mama suparata ca s-a certat la serviciu cu o colega si pusa in graba pe masa. Este evident care tarta de mere este mai gustoasa si mai sanatoasa.

Deci un ingredient contine energie si informatie, iar tot ceea ce putem face este ca, atunci cand gatim, sa fim relaxati, sa nu avem gandari de furie, suparare fata de noi sau fata de ceilalti, sa punem in mancare toata dragostea noastra. Iata cum vorba din batrani „mancarea pregatita cu dragoste iti face bine” chiar se poate adeveri.

Legatura dintre mancare si dragoste

Legatura dintre mancare si dragoste poate fi vazuta si din alta perspectiva. Inca de la primele zile de viata, mancarea este legata de dragoste si invers. Copilul este tinut in bratele mamei, hranit, mangaiat, alintat. Si pentru ca toate aceste senzatii nu sunt distincte pentru nou-nascut, iubirea este mancare si mancarea este iubire.

Aceasta experienta timpurie ne va insoti in mod inconstient toata viata si vom vedea mancarea ca pe o sursa de dragoste. Si nu putini dintre noi ne vom orienta atentia asupra hranei atunci cand suntem suparati, cand ne simtim singuri sau neimpliniti, mancarea devenind astfel un substitut simbolic pentru dragostea dupa care tanjim.Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing