Pagina de start

Sedentarismul este nociv

<< Inapoi

Statul pe scaun sau inactivitatea pentru perioade lungi de timp creste riscul aparitiei bolilor de inima, diabet, si chiar poate cauza moartea, sugereaza cercetatorii britanici.

 

Oamenii de stiinta de la Universitatile Leicester si Loughborough spun ca sunt afectate chiar si persoanele care fac activitati fizice, dar sunt sedentare pentru perioade mari de timp de-a lungul unei zile.

 

Studiul, publicat in revista Diabetologia, a analizat 18 studii existente care implica aproape 800.000 de oameni. Fiecare dintre studiile evaluate au folosit masuratori diferite – de la timpul petrecut in fata televizorului (mai mult sau mai putin de 14 ore, saptamanal), la raportarile privind timpul in care subiectii au stat asezati de-a lungul unei zile (mai putin de 3 ore sau mai mult de 8).

 

Acest lucru face dificila stabilirea unei limite absolute de timp dincolo de care sedentarismul este nociv pentru sanatate. Totusi, conducatoarea studiului, Dr. Emma Wilmot, a concluzionat ca este clar faptul ca persoanele cu o sedentaritate indelungata au un risc mai mare de diabet zaharat, boli de inima si moarte decat cei care limiteaza aceasta perioada de inactivitate fizica. Insa chiar si pentru acestia din urma, "lipsa miscarii ramane un risc important pentru sanatate".

 

"Oamenii se conving ca au un stil de via�a sanatos daca fac miscare timp de 30 de minute zilnic. Daca, mergi la sala de sport dupa ce ai stat la birou toata ziua, in timp ce colegul tau se duce acasa sa priveasca la TV, ai mai multe sanse sa ai o stare de sanatate mai buna decat acesta. Dar nu e de ajuns, trebuie sa te gandesti serios si la celelelate 23.5 ore din zi", a adaugat Dr. Emma Wilmot.

 

"Rezultatele acestui nou studiu, sustin metodologiile miscarii nationale de educare si informare "Si eu traiesc sanatos!-SETS” care activeaza anual peste 43.000 de elevi din ciclul primar din Bucuresti si Roman, cu varsta de pana la 12 ani, familiile acestora intr-o suita de activitatti in scoli si in timpul liber, menite a lupta si impotriva sedentarismului.

 

Cele 201 „Cluburi SETS de miscare si distractie” create si sustinute voluntar de peste 8.000 de elevi, arata dorinta acestora de a face sport. Este importanta formarea din copilarie a obiceiului de a face zilnic activitati fizice pentru a preveni obezitatea. O familie bine informata, va putea asigura conditiile ca dieta copiilor sa fie variata, portiile sa fie moderate, apa, fructele si legumele proaspete sa nu lipseasca, si totodata copilul lor sa faca zilnic suficienta miscare pentru a se dezvolta armonios”, a declarat Silvia Bucur, Presedinta Fundatiei PRAIS, initiatoarea miscarii nationale „Si eu traiesc sanatos!-SETS".

 

Mai sanatosi, prin schimbarea stilului de viata

 

Cercetarile au relevat ca cea mai puternica asociere gasita a fost aceea dintre sedentarismul prelungit si diabetul zaharat. Exista dovezi clare ca lipsa miscarii pe perioade prelungite afecteaza negativ nivelul de glucoza din sange si creste rezistenta la insulina - iar oamenii de stiinta inca lucreaza la descifrarea exacta a acestui mecanism. Dr. Wilmot crede ca mesajul acestui studiu i-ar putea ajuta pe cei cu risc ridicat de diabet zaharat, cum ar fi persoanele obeze, pentru ca promoveaza ideea influentarii in bine a starii de sanatate prin intermediul schimbarii stilului de viaÈ�a – lucru relativ  uÈ�or de facut.

 

"Exista multe moduri in care putem reduce timpul petrecut in mod sedentar, cum ar fi de intreruperea perioadelor lungi de lucru la computer, la locul de munca. Putem avea intalniri «in picioare», putem face o plimbare in timpul pauzei de pranz, iar seara putem reduce timpul de vizionare a TV cautand activitati mai putin sedentare", a spus Prof. Stuart Biddle, de la Universitatea Loughborough.

 

Dr. Matei Hobbs, director de cercetare la institutul Diabetes UK, a declarat ca oamenii ar trebui sa fie incurajati sa faca miscare. "Reducerea timpului petrecut in mod sedentar si inlocuirea acestuia cu mai multa activitate fizica este o modalitate foarte buna de a ne mentine o greutate optima, iar acesta este cel mai bun mod de a minimiza riscul de diabet de tip 2."

 

Sursa: Sitting for long periods 'is bad for your health', BBC Health, 15 Octombrie 2012Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing