Pagina de start

Miscarea nationala Si eu traiesc sanatos! - SETS, la cea de-a patra editie nationala

<< Inapoi

Fundatia PRAIS a lansat cea de-a patra editie a miscarii nationale de prevenire a obezitatii infantile si promovare a stilului de viata echilibrat in randul familiilor din Romania „Si eu traiesc sanatos!” – SETS, care se desfasoara in 252 de scoli din Bucuresti, Roman, Cluj-Napoca, Otopeni si, din 2015, si in Timisoara. In acest an, 67.295 de elevi din ciclul primar au primit gratuit 20.136 de orare, 33.327 brosuri educationale si 16.383 pliante cu informatii si sfaturi despre alimentatia echilibrata si beneficiile practicarii activitatilor fizice zilnice.

 

Potrivit studiul sociologic* privind obiceiurile de stil de viata ale elevilor din Bucuresti, realizat in 2013 de GfK Romania la initiativa Fundatiei PRAIS, doar 38% dintre copii fac miscare in fiecare zi. Pe de alta parte, conform studiului EPHE**, realizat pe un esantion de 180 de familii din Romania, alaturi de alte 6 tari, un copil din tara noastra petrece circa 22,7 ore pe saptamana in fata unui ecran (calculator sau televizor), in vreme ce in Olanda si Belgia timpul petrecut este de circa 15 ore. Tara noastra este surclasata doar de Bulgaria, cu 25 de ore. Studiul EPHE arata, de asemenea, ca statutul socio-economic al parintilor reprezinta un factor determinant care influenteaza incidenta excesului in greutate si obezitatii la copii.

 

De 4 ani, miscarea nationala SETS promoveaza stilul de viata sanatos cu scopul prevenirii obezitatii infantile in Romania, prin aplicarea unei metodologii recunoscute la nivel international, bazate pe educatie, informare si implicarea voluntara a tuturor factorilor care pot contribui cu succes la schimbarea in bine a obiceiurilor de stil de viata ale familiilor. Astfel, de la lansare si pana in prezent, 15.214 de elevi din clasele I-IV din 65 de scoli din Bucuresti, Cluj-Napoca si Otopeni si peste 500 cadre didactice au fost animati in cadrul a 250 de lectii deschise de catre 308 studenti voluntari din cadrul Universitatii Nationale de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti si Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Cluj-Napoca, beneficiind de prezentari si demonstratii din partea acestora, precum si de jocuri bazate pe activitati fizice – o sursa de buna dispozitie si o puternica motivatie pentru copii de a face miscare in grup.

 

Lectiile deschise se adauga seriei de activitati dezvoltate de catre elevii voluntari, cu sprijinul cadrelor didactice, in cadrul Cluburilor SETS – Miscare si Distractie, un nou concept de educare ludica dezvoltat in scoli. In cei patru ani de derulare a programului, peste 11.500 de elevi s-au inscris voluntar pe portalul www.sets.ro in 280 de Cluburi SETS, desfasurand 4.770 de activitati fizice, esenÈ�iale in asociere cu o alimentatie echilibrata, in dezvoltarea armonioasa a copiilor. De asemenea, portalul social media al miscarii (conturile de Facebook, Twitter, Instagram) inregistreaza peste 33.600 de prieteni in prezent.

 

„Ne dorim cu totii sa contribuim la dezvoltarea armonioasa a copiilor nostri, de aceea formarea inca din copilarie a unor obiceiuri de stil de viata echilibrat este esentiala, rolul familiei si al scolii fiind foarte important in educarea, informarea si pregatirea celor mici pentru viata adulta. Astfel, de la lansare pana in prezent, am reusit sa integram in miscarea SETS peste 116.340 de elevi din ciclul primar, 3.000 de cadre didactice, peste 200.000 de parinti si 2 milioane - public larg.  Continuam efortul in aceasta alianta de valori,  alaturi de partenerii nostri institutionali, organizatii si partenerii privati, de cei internationali!”, declara Silvia Bucur, Presedinte al Fundatiei PRAIS.

 

SETS face parte din Epode International Network – EIN, cea mai mare retea globala de prevenire a obezitatii, ce reuneste 42 de programe cu metodologii similare din 29 de tari printre care: Franta, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Canada, Brazilia, Mexic, Polonia, Portugalia, Australia si Noua Zeelanda, in cadrul careia miscarea SETS este membru activ. In 2012, reteaua EIN din care face parte SETS a fost desemnata de catre DG SANCO*** drept "Best Health promotion European project", iar interventiile pe activitati fizice din cadrul miscarii “Si eu traiesc sanatos!” - SETS au fost apreciate ca un model de buna practica.

Printre partenerii miscarii SETS sunt: Ministerul Sanatatii, Ministerul Tineretului si Sportului, Inspectoratele Scolare din Bucuresti, Cluj, Neamt, Timisoara, Facultatile de Educatie Fizica si Sport din Cluj-Napoca si Timisoara, Comitetul Olimpic �i Sportiv Roman, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Miscarea SETS este posibila datorita Membrilor sai Fondatori si Parteneri Privati: Federatia Romalimenta prin 5 companii membre.

Surse:

* Chestionarul a fost realizat de catre Fundatia PRAIS, revizuit de Ministerul Sanatatii si adaptat de GfK Romania. Chestionarele au fost aplicate in perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013 unui esantion format din 677 de parinti ai elevilor de clasa I din 30 de scoli din Bucuresti si are o marja de eroare de +/- 3,77%.

** Fundatia PRAIS, initiatorul miscarii nationale „Si eu traiesc sanatos! – SETS”, implementeaza in Romania pe o perioada de trei ani, proiectul pan-european EPHE „EPODE pentru Promovarea Egalitatii in ceea ce priveste starea de sanatate”. Activitatile se deruleaza pe un esantion reprezentativ de 180 de familii din comunitatea Otopeni, precum si in alte 6 comunitati similare din Belgia, Franta, Olanda, Portugalia, Grecia si Bulgaria.

*** DG SANCO – Directia Generala Sanatate si Siguranta Alimentara a Comisiei Europene. Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing