Pagina de start

10 lucruri pe care nu ar trebui sa i le spui unui copil despre mancare

<< Inapoi

 

Ca parinti, spunem multe lucruri pentru a incuraja copiii nostri sa manance sanatos. Cu toate acestea, in mediul in care traim, axat pe o alimentatie echilibrata, chiar si comentariile bine intentionate pot fi intelese intr-un mod negativ. Acest lucru va duce, inevitabil, la un consum de alimente mai slab.

Va prezentam 10 lucruri pe care parintii le spun des copiilor despre alimentatie, mai precis, cum inteleg cei mici si cum putem spune acestea intr-un mod mai eficient:

 

  1. “Vezi, fratele tau mananca! Tu de ce nu o faci?”

Traducere: “El este mai bun decat mine.”

Un mod mai eficient de a o spune: “Stiu ca vei ajunge si tu sa mananci la fel ca ei. E nevoie de timp pentru a invata sa ne placa gustul unui nou aliment.”

Argument: In loc de sentimente de inferioritate, doriti sa insuflati copilului dumneavoastra incredere ca va putea manca orice in timp.

 

  1.  “Iti placeau inainte bananele – esti asa de mofturos!”

Traducere: “Oare voi fi asa de mofturos toata viata?”

Un mod mai eficient de a o face: nu atrageti atentia asupra mofturilor la mancare. Incercati sa faceti din ora mesei o experienta placuta.

Argument: Evitati etichetarea copiilor ca pretentiosi sau mofturosi. Ei sunt intr-o etapa a vietii in care aceste etichetari au tendinta sa ii marcheze toata viata, daca sunt repetate.

 

  1. “Pentru ultima oara, nu, nu poti avea inghetata!”

Traducere: “Nu voi mai primi niciodata inghetata.”

Un mod mai eficient de a o spune: “Nu vom manca inghetata acum, deoarece pranzul va fi intr-o jumatate de ora. Vom manca inghetata ca desert intr-o zi, saptamana aceasta.”

Argument: Copiii accepta un “nu” mult mai bine daca stiu motivele pentru acesta. De asemenea, ii va linisti faptul ca vor primi alta data ceea ce isi doresc.

 

  1. “Ai mancat putin. Mai ia doua linguri si poti pleca de la masa”

Traducere: “Parintii mei stiu mai bine cum ma simt, decat eu insumi.”

Un lucru mai eficient de a o spune: “Asigurati-va ca ati mancat suficient. Urmatoarea masa va fi in X ore.”

Argument: Cand cei mici sunt responsabili de cat de mult mananca, ei invata sa-si gestioneze foamea (un mic sfat: uneori, trebuie sa invete din greseli)

 

  1. “Daca iti mananci legumele, poti manca si desert.”

Traducere: “Abia astept ziua in care nu va trebui sa mananc legume si sa mananc direct desert.”

Un lucru mai eficient de a o face: In loc de a-i certa, oferiti-le legume gustoase mai des si fiti un bun model pentru alimentatia echilibrata.

Argumente: Studiile arata ca cei mici prefera mancarea ca si “premiu” decat cea pe care sunt fortati sa o manance.

 

  1. “Bravo!” (Atunci cand mananca mai mult decat de obicei)

Traducere: “Mama si tata sunt mandri de mine atunci cand mananc mai mult.”

Un mod mai eficient de a o spune: “Este bine sa mananci atat cat iti spune burtica!”

Argument: A lauda copiii cand mananca mai mult, ii va invata sa aleaga cantitatea in defavoarea calitatii. Este de preferat sa-si asculte apetitul.

 

  1. “Mananca asta, este bun pentru tine!”

Traducere: “Are gust rau”

Un mod mai eficient de a o spune: “Acest lucru are un gust foarte bun si este similar cu X, care iti place!”

Argument: Studiile arata ca gustul este pe primul loc in preferintele copiilor. De asemenea, incercati sa le oferiti cat mai multe informatii despre un nou aliment.

 

  1. “Daca te comporti cum trebuie, poti avea o prajitura” sau “Daca nu te potolesti, nu vei primi inghetata diseara.”

Traducere: “De fiecare data cand ma port frumos ar trebui sa primesc un cadou!”

Un lucru mai eficient de a o face: “Spuneti-le inainte care vor fi consecintele actiunilor acestora. De asemenea, nu apelati la mancare pentru recompensa.

Argument: Un studiu din 2003, publicat in Eating Behaviors, arata ca exista sechele de lunga durata in folosirea mancarii ca recompensa sau pedeapsa.

 

  1. “Nu mancam tort des deoarece nu este bun pentru tine.”

Traducere: “Imi place numai ce este rau pentru mine (rau=placere).”

Un mod mai eficient de a o spune: “Tortul nu este un aliment pe care il mancam tot timpul. Vom manca tort  in weekend, la ziua lui Mihai.”

Argument: Etichetarea produselor ca fiind “bune” sau “rele” creeaza judecati in jurul consumului de alimente. In schimb, invatati-i pe copii despre o dieta echilibrata, bazata pe frecventa consumului.

 

  1. “Nu-ti place ce avem de mancare? Vrei sa-ti fac altceva?”

Traducere: “Nu trebuie sa ies din zona mea de confort cu mancarea, deoarece mama/tata imi vor gati intotdeauna preferatele mele.”

Un lucru mai bun de spus: “Toti mancam acelasi lucru la cina. Uneori e mancarea ta preferata, alteori a altcuiva.”

Argument: Mancatul impreuna arata copiilor ca este o activitate in familie si ii incurajeza, cu timpul, sa accepte o varitate mai mare de alimente.

 

Sursa: https://www.huffingtonpost.com/maryann-jacobsen/10-things-you-should-never-say-to-your-child-about-food_b_4038562.html?guccounter=1



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing