Pagina de start

Prescolarii nu se joaca suficient de des in aer liber

<< Inapoi

Bucuresti, 19 aprilie 2012. Fundatia PRAIS, initiator al miscarii nationale “Si eu traiesc sanatos!” – SETS, prezinta rezultatele studiului realizat de doctor Pooja Tandon si echipa sa de la Colegiul Seattle Children Research Institute, efectuat pe un numar de 9.000 de copii cu varste cuprinse intre 4 si 5 ani - un esantion reprezentand 4 milioane de copii din aceasta grupa de varsta. Studiul a evaluat cat de des se joaca in aer liber copiii prescolari si care sunt factorii care le influenteaza timpul de joaca. Cercetarea s-a focusat pe parinti, pentru ca acestia sunt cei care influenteaza obiceiurile copiilor, chiar si atunci cand acestia sunt la gradinita.

Rezultatele cercetarii arata ca:  

  • prescolarii nu se joaca suficient de des in aer liber;
  • circa jumatate dintre copiii prescolari nu au nici macar o ocazie pe zi de a se juca in aer liber;
  • mamele scot mai des copiii afara la joaca, decat tatii;
  • mamele care fac miscare de mai mult de 4 ori pe saptamana sunt mai inclinate sa scoata copiii la joaca afara, in fiecare zi;
  • fetitele prefera mai putin decat baietii sa se joace in aer liber;
  • prescolarii care au cel putin 3 prieteni constanti au o dorinta mai mare de a se juca afara in fiecare zi.

 

"Chiar si atunci cand parintii nu pot sa scoata copiii afara la joaca, din motive logistice sau legate de timp, acestia pot face demersuri catre gradinite pentru a solicita sa fie alocat zilnic timp de joaca in aer liber”, a declarat in cadrul unui comunicat de presa, doctor Tandon. Studiul sau a fost publicat in jurnalul on-line “Archives of Pediatric and Adolescent Medicine”.

 

Interventiile miscarii SETS in clasele din ciclul primar din cele 215 scoli din Bucuresti si Roman au confirmat nevoia si dorinta copiilor de a face miscare si de a se juca in aer liber. Peste 4.000 de elevi, alaturi de profesorii coordonatori, s-au implicat voluntar si au creat 100 de “Cluburi SETS de miscare si distractie”, in cadrul carora deruleaza activitati diverse de miscare, in timpul liber, pe care apoi le inscriu in concurs pe www.sets.ro, sectiunea Cluburile SETS.

 

“Lansam o invitatie parintilor sa se informeze si sa se implice direct pentru a gasi solutiile prin care copiii sa efectueze zilnic activitati fizice: 10 minute de gimnastica dimineata in fata ferestrei, o plimbare in mers rapid sau cu rolele, cu bicicleta, 30 de minute de joaca cu mingea sau o alergare usoara. Ne preocupa cand ii vedem pe copiii nostri obositi si palizi sau hiperactivi. Nu gasim caile de rezolvare a supraponderabilitatii lor. Familia, scoala, comunitatea pot interveni, promovand la gradinita, la scoala si acasa beneficiile activitatilor fizice zilnice si recreative atat de necesare dezvoltarii armonioase a copiilor. In asociere cu o alimentatie variata si echilibrata, cu accent pe consumul de fructe si legume proaspete, cu o buna hidratare, vor putea preveni obezitatea infantila, vor combate efectele stresului cauzat de timpul indelungat petrecut in casa, la televizor sau la calculator”,  a declarat Silvia Bucur, Presedinte Fundatia PRAIS.

 

Miscarea nationala “Si eu traiesc sanatos!” – SETS are ca obiective, in urmatorii de 5 ani, prevenirea obezitatii infantile in randul copiilor si promovarea stilului de viata sanatos in randul familiilor din Romania, intr-o abordare noua, holistica: minte, trup, spirit. “Si eu traiesc sanatos!” – SETS este membru oficial al Epode International Network – EIN, alaturi de alte 23 de programe nationale cu metodologii similare din 18 tari, printre care se numara: Franta, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Mexic, Canada, Brazilia, Polonia, Portugalia, Australia si Noua Zeelanda.

 

Miscarea nationala beneficiaza de sprijinul activ al membrilor Consiliului Stiintific SETS, medici, sportivi, psihologi de renume, precum si al partenerilor sai: Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Federatia Romana de Atletism, UNEFS, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nutritie; Carrefour, Federatia Romalimenta prin 7 membri ai sai care sustin, de la lansare, miscarea.

 

La nivel institutional, parteneriatul miscarii cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, permite alinierea acesteia la agenda europeana legata de prevenirea obezitatii infantile si promovarea stilului de viata sanatos.



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing