Pagina de start

Miscarea Nationala Si eu traiesc sanatos! - SETS da startul la Cluj-Napoca

<< Inapoi

Cluj-Napoca, 29 mai 2013 – Astazi are loc lansarea oficiala a miscarii nationale „Si eu traiesc sanatos!” - SETS la Cluj-Napoca, care are ca obiective, pe o perioada de 5 ani, prevenirea obezitatii infantile si promovarea stilului de viata sanatos in randul familiilor din Romania, intrâ��o abordare holistica: minte, trup, spirit.

 

Miscarea SETS face parte din Epode International Network – EIN, cea mai mare retea globala de prevenire a obezitatii, ce reuneste 25 de programe cu metodologii similare din 15 tari printre care: Franta, Belgia, Spania, Olanda, Grecia, Canada, Brazilia, Mexic, Polonia, Portugalia, Australia si Noua Zeelanda, in cadrul careia miscarea SETS este membru activ. Anul trecut, EIN a fost desemnata de catre DG SANCO drept "Best Health promotion European project", iar interventiile pe activitati fizice din cadrul miscarii “Si eu traiesc sanatos!” - SETS sunt recunoscute ca model de buna practica.

 

In toate scolile cu cursuri primare implicate in miscarea SETS, Fundatia PRAIS pune gratuit la dispozitia elevilor carti educationale extracurriculare, ce promoveaza beneficiile exercitiilor fizice zilnice si alimentatia echilibrata, sporturile olimpice – valori si modele de urmat, alaturi de alte materiale de informare, pe baza carora, pe parcursul anului scolar, invatatorii sustin lectii in cadrul orelor extracurriculare.

 

Inovatia miscarii SETS include conceptul lansarii in scoli a “Cluburilor SETS – Miscare si Distractie”, organizate voluntar de catre elevi, sub coordonarea invatatorilor, care ii stimuleaza pe acestia sa isi organizeze voluntar o agenda de activitati fizice si sportive in timpul liber, pe care le pot inscrie in concursul anual al celor mai active cluburi pe www.sets.ro, o puternica platforma de comunicare a miscarii, unde atat copiii, cat si parintii, publicul general se pot informa constant. 9.806 elevi s-au inscris voluntar in 240 de Cluburi SETS de miscare si au derulat 3.531 de activitati fizice. Incepand din toamna, conceptul Cluburilor SETS va fi dezvoltat si in scolile din Cluj-Napoca.

 

In Romania, SETS a angrenat pana in acest moment 79.529 de elevi din ciclul primar din 252 de scoli din Bucuresti, Roman si, din acest an, si din Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice si peste 160.000 de parinti, 2 milioane - public larg. 200 de studenti din cadrul UNEFS au sustinut voluntar 145 de lectii deschise, demonstratii sportive, devenind adevarate modele pentru elevi.

 

In Cluj-Napoca, miscarea SETS este prezenta in 41 de scoli primare, interventiile SETS implicand 4.799 de elevi de clasa I si a II-a din anul scolar 2012-2013.

 

„Suntem bucurosi ca orasul Cluj-Napoca face parte din miscarea SETS. In urmatorii ani, vom informa si educa elevii din ciclul primar si familiile acestora in ceea ce priveste beneficiile alimentatiei echilibrate, a activitatilor fizice zilnice si a sportului. Metodologiile pe care le folosim sunt rodul unei vaste experiente internationale, iar rezultatele sunt masurabile. Parteneriatul public-privat local este un pilon important al succesului miscarii, alaturi de implicarea voluntara a parintilor, copiilor, studentilor, al personalitatilor publice - adevarate modele pentru tanara generatie”, a declarat Silvia Bucur, Presedinte al Fundatiei PRAIS.

 

Consiliul Stiintific SETS care reuneste reputati medici, psihilogi si sportivi olimpici, recomanda ca deviza a stilului de viata sanatos “Moderatie, Echilibru si Variatie”.

 

Cu sprijinul facultatilor de sport, studenti voluntari sustin lectii deschise, in cadrul carora le prezinta copiilor sporturile pe care le practica si fac impreuna cu acestia miscare. Medici nutritionisti, studenti la medicina, personalitati sportive locale, bucatari, sustin itinerant lectii deschise in scoli, care permit asimilarea usoara a informatiilor de catre copii. Primariile locale partenere organizeaza anual actiuni ce promoveaza practicarea miscarii, a sportului.

 

“Suntem incantati de parteneriatul de lunga durata pe care il avem cu Miscarea SETS din Romania, ca parte a EPODE International Network (EIN). Mesajul nostru este ca obezitatea poate fi prevenita cu succes, marturie stand rezultatele obtinute de membrii nostri care au reusit in comunitatile in care aplica metodologia EPODE, sa reduca incidenta acestei afectiuni la copii. Suntem, de asemenea, fericiti sa anuntam ca Forumul European al Obezitatii va avea loc anul acesta la Bucuresti, intre 17 si 18 octombrie, ca o recunoastere a eforturilor pe care Fundatia PRAIS, impreuna cu partenerii ei locali si internationali reusesc sa le faca pentru preventia obezitatii juvenile”, a declarat Jean-Michel Borys, secretar general al EIN.

 

Partenerii miscarii sunt: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Inspectoratele Scolare din Bucuresti, Cluj-Napoca si Neamt, Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Cluj, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Federatia Romana de Atletism, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nutritie, Federatia Romalimenta.

 Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing