Pagina de start

Importanta somnului pentru asigurarea dezvoltarii armonioase a copiilor

<< Inapoi

Fiecare fiinta vie are nevoie de somn, la fel de mult pe cat are nevoie de apa si hrana, pentru a mentine un stil de viata sanatos. Lipsa somnului poate avea consecinte la fel de serioase precum cele datorate unei hidratari necorespunzatoare, sau unei alimentatii nesanatoase. 


Conform specialistilor, in vreme ce adultilor le sunt suficiente 7-9 ore de somn pe zi, copiii cu varste intre 5 si 12 ani au nevoie de 10-11 ore de somn pe zi.

 

Problemele de somn si tulburarile sunt predominante la aceasta varsta. Copiii au un program tot mai incarcat, atat la scoala cat si din cauza altor activitati din timpul zilei. Cercetarile arata ca lipsa somnului poate cre�te riscul de obezitate �i diabet zaharat intrucat are un efect negativ asupra parametrilor de reglare a nivelului de glucoza in sange. Acesta detemina rezistenta la insulina, ceea ce poate duce la un consum excesiv de alimente si la scaderea consumului de energie.

 

De asemenea, cercetatorii Universitatii din Helsinky2 au studiat recent legatura intre somn si performantele scolare. 439 de elevi de 11 ani au completat un formular de auto-evaluare privind orele de odihna si dispozitia lor. Rezultatele au aratat ca somnul insuficient din timpul saptamanii este corelat cu probleme de atentie in timpul orelor, lipsa energiei si stari usor depresive.

 

Potrivit studiului1 initiat de Fundatia PRAIS si realizat de GfK, in cadrul miscarii nationale "Si eu traiesc sanatos! - SETS privind Obiceiurile de Stil de viata al elevilor din clasa I din Bucuresti, copiii de clasa I din Bucuresti dorm in medie 8,9 ore pe zi, iar restul timpului il impart intre studiu – 4,3 ore pe zi (din care doar 0,5 ore sunt dedicate sportului) si familie, alaturi de care stau 4,2 ore pe zi. In cele 24 de ore ale unei zile obisnuite, aproximativ jumatate din copiii de clasa I din Bucuresti petrec in medie 2 ore pe zi in fata televizorului in timpul saptamanii, respectiv 3 ore in weekend. O treime dintre copii petrec mai mult de 4 ore pe zi in timpul weekend-ului uitandu-se la televizor, dvd-player sau computer.

 

„Este bine ca parintii sa supravegheze rutina de somn a copiilor, pe toata durata prescolara si pana in adolescenta, asigurandu-le conditii optime pentru un somn odihnitor, intr-o camera bine aerisita, fara TV sau calculator, la o temperatura usor scazuta. La toate acestea sa nu uitam sa oferim copiilor inainte de culcare si nu numai, momente pline de atentie si afectiune. a declarat Silvia Bucur, Presedintele Fundatiei PRAIS, initiatoarea Miscarii SETS.


Din perspectiva acestor cercetari, editia a III- a a miscarii nationale „Si eu Traiesc sanatos! - SETS” initiata de Fundatia PRAIS va cuprinde un nou capitol legat de importanta somnului.

 

Iata  cateva sfaturi3 utile care va vor ajuta la formarea unui program sanatos de odihna:

 

1. Relaxati-va mintea! -Un simplu exercitiu de respiratie poate ajuta. Respirati adanc, pe nas timp de trei secunde, apoi expirati timp de alte trei secunde. Faceti o pauza scurta inainte de a respira din nou. Repetati timp de cinci-zece minute in fiecare seara. Unele persoane apeleaza la solutii precum uleiul de lavanda, valeriana sau alte ierburi care ii ajuta sa adoarma.

 

2. Exercitii fizice regulate- Exercitiile fizice regulate sunt o modalitate foarte buna de a va imbunata�i somnul. Atentie! Nu inainte de culcare, intrucat stimuland creierul, va impiedica sa va relaxati rapid.

 

3. Creati-va un mediu propice somnului! -Dormitorul trebuie sa fie un spatiu pentru somn. Evita�i sa il transformati intr-un centru de divertisment cu televizor, calculator �i sistem stereo care va pot distrage mintea de la relaxarea necesara inainte de somn.

 

4. Atentie la ceea ce mancati - O masa copioasa, cu putin inainte de ora de culcare va interfera cu somnul.

***

 

[1] Studiul SETS privind Obiceiurile de Stil de viata la elevii din clasa I:
http://www.scribd.com/doc/142576424/Rezultate-Studiu-Si-Eu-Traiesc-Sanatos-SETS?secret_password=y5df31m0qkvhokwp8t6

2 Lehto JE, Uusitalo-Malmivaara L. Sleep-related factors: associations with poor attention and depressive symptoms.
Child Care Health Dev. 2013

3Sursa: http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/sleep/articles/advicetips.shtmlCookie-uri utilizate: Necesare Marketing