Pagina de start

O noua editie Si eu traiesc sanatos! - SETS

<< Inapoi

 

48.000 de elevi din ciclul primar vor invata despre stilul de viata sanatos


Bucuresti, 13 octombrie 2011. Fundatia PRAIS lanseaza editia anuala a miscarii nationale “Si eu traiesc sanatos!” – SETS care are ca obiective, in urmatorii de 5 ani, prevenirea obezitatii infantile in randul copiilor si promovarea stilului de viata sanatos in randul familiilor din Romania, intr-o abordare holistica: minte, trup, spirit. In luna septembrie, la Summit-ul UN de la New York, privind NCDs* s-a anuntat global lansarea EPODE INTERNATIONAL NETWORK – EIN a carei misiune este reducerea obezitatii infantile prin coordonarea si promovarea strategiilor durabile pe baza Programelor Bazate pe Comunitate (Community Based Programmes – CBP). Obiectivul  retelei este ca programele EPODE - Franta, THAO - Spania, VIASANO - Belgia, PAIDEIATROFI - Grecia, OPAL - Australia, JOGG - Olanda, SETS – miscarea din Romania si 5 PASOS – Mexic, sa fie primii membri ai CBP.

 

  1. In anul scolar 2011 - 2012, 45.000 de elevi din ciclul primar din 215 scoli din Bucuresti si Roman, 1.700 de cadre didactice si peste 100.000 de parinti vor avea acces la informatii despre beneficiile alimentatiei echilibrate, activitatilor fizice zilnice, sportului, despre igiena si despre valori morale. Elevii primesc gratuit      2 carti educationale predate de invatatori in cadrul orelor extracurriculare. Toti copiii se pot inscrie voluntar in “Cluburile SETS – Miscare si Distractie” participand la concursul anual al celor mai active cluburi. Lectii deschise vor fi sustinute de studenti din cadrul UNEFS, de medici nutritionisti, de psihologi si de sportivi olimpici de renume. Seria dezbaterilor publice SETS va continua.

 

La finalul fazei pilot din primavara, care a antrenat in miscare 28.000 elevi, 1.200 profesori si a generat 106 “Cluburi SETS – Miscare si Distractie”, in care peste 3.700 de copii s-au angrenat voluntar in activitati fizice si sportive variate, echipa PRAIS a realizat un studiu in 80 de scoli. 99% dintre profesorii care au raspuns intrebarilor adresate in chestionarele aplicate sunt de parere ca implementarea miscarii SETS in scoli, pe o perioada de 5 ani, poate influenta obiceiurile de stil de viata ale elevilor si ale familiilor acestora, cu efecte benefice asupra starii lor de sanatate; 89% dintre respondenti considera ca activitatile fizice desfasurate in cadrul Cluburilor SETS au un efect pozitiv asupra starii de sanatate a elevilor. 100% dintre respondenti au considerat ca accesul elevilor la informare si activari in mediul scolar pentru promovarea stilului de viata sanatos este important pentru dezvoltarea lor armonioasa.

 

Site-ul www.sets.ro este sursa de informare publica a miscarii. Prin structura sa bivalenta atat copiii, cat si familiile acestora pot accesa materiale filmate, studii, articole scrise de personalitati medicale, sportivi, psihologi. Prin campanii de interes public in mass media, Fundatia PRAIS va  tine la curent publicul  general asupra cauzei SETS, actiunilor miscarii in care membrii comunitatilor se pot implica.

 

“Recunoasterea internationala a miscarii SETS din Romania prin propunerea includerii acesteia in proiectul global al EIN - programe bazate pe comunitate pentru prevenirea obezitatii – demonstreaza ca metodologiile de informare si educare aspirationale, bazate pe modele si solutii: “Asa da!”, pe care le-am creat sunt viabile. Avem alaturi o alianta puternica de valori, medici reputati, pshihologi, sportivi olimpici, cadre didactice, familii, organizatii si companii care s-au implicat in miscare si au permis aceasta recunoastere. Sprijinul lor, al altor noi parteneri, ne vor ajuta in urmatorii 4 ani, sa aducem o contributie importanta, alaturi de celelalte tari si programe din EIN” a declarat Silvia Bucur, Presedinte Fundatia PRAIS.

 

Miscarea nationala se deruleaza cu aportul deosebit al membrilor Consiliului Stiintific SETS si al partenerilor sai: Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Federatia Romana de Atletism, UNEFS, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nutritie; Federatia Romalimenta, Carrefour.

 

La nivel institutional, parteneriatul miscarii cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, permite alinierea acesteia la agenda europeana legata de prevenirea obezitatii infantile si promovarea stilului de viata sanatos in sanul tinerei generatii.

NCDs*: Non-communicable diseasesCookie-uri utilizate: Necesare Marketing