Pagina de start

Despre alimentatie

<< Inapoi


Alimentatia are un rol foarte important in cresterea si dezvoltarea fizica si intelectuala a fiecarui copil. Principalele alimente sunt: carnea si pestele, ouale, fructele si legumele, cerealele integrale si produsele din cereale, apa si bauturile, laptele si produsele lactate, zaharul si produsele zaharoase.

 

Alimentele sunt formate din substante nutritive: proteine, glucide sau zaharuri, lipide (grasimi), vitamine si saruri minerale. Continutul in substante nutritive variaza in functie de aliment: proteinele se gasesc in carne, lapte, branza, oua, paine, cartofi, legume si altele; glucidele se gasesc in zahar, miere, paine, cartofi, legume, fructe; grasimile se gasesc in ulei, oua etc.

 

Alimentatia este recomandat sa fie echilibrata in aceste substante nutritive, lipsa sau excesul unora producand tulburari sau modificari in dezvoltarea psihica si fizica a organismului. De exemplu: lipsa indelungata de proteine in copilarie (printr-o insuficienta alimentatie cu lapte, branza, carne, oua) duce la incetinirea cresterii si dezvoltarii intelectuale.

 

Apa este absolut necesara in organism pentru cresterea si refacerea tesuturilor, pentru eliminarea din organism a substantelor rezultate din metabolism (arderi) si pentru transportul sarurilor. Necesarul de apa al organismului poate fi acoperit prin apa potabila, bauturi, dar si prin unele alimente care au un continut ridicat de apa (de exemplu, zarzavaturile si fructele, care au pana la 90% apa).

 

Este important sa cunoastem notiuni despre alimentatia corecta pentru a preveni unele boli provocate de lipsurile sau excesele din alimentatie.

 

Copilul trebuie sa aiba un program de viata riguros, care sa imbine activitatea fizica (plimbarile, sportul, joaca) cu o alimentatie bogata, echilibrata si diversa (cuprinzand carne, lapte, branzeturi, oua, fructe, legume) si sa respecte orele zilnice de masa. Orarul neregulat si gustarile dintre mese modifica pofta de mancare.

 

Alimentele de baza prezente in alimentatie satisfac nevoile nutritive. Procesele indispensabile vietii (respiratia, circulatia, digestia etc.) se realizeaza cu consum de energie, de aceea organismul isi acopera in primul rand nevoile energetice.

 

Cantitatea de alimente poate sa varieze de la o zi la alta in functie de activitatea fizica desfasurata si de consumul de energie.

 

Unitatea de masura pentru calcularea necesarului energetic este caloria.



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing