Pagina de start

Glucidele, grasimile si proteinele

<< Inapoi


Glucidele sunt cunoscute si sub numele de zaharuri. Unele glucide au in organismul nostru aceeasi functie ca benzina pentru automobil. Dintre toate substantele nutritive din organism, ele sunt cel mai repede arse pentru a se genera energie (deci, sunt o sursa rapida si importanta de energie).

 

Glucidele se gasesc in miere, fructe si zahar, dar si in painea neagra si intermediara, paste fainoase, cartofi, legume. Acestea din urma contin si vitamina B2 si alte vitamine B, vitamina C, fier si fosfor. Mierea contine mici cantitati de vitamine si minerale si indulceste mai putin decat zaharul.

 

Se recomanda ca dulciurile sa fie consumate cu moderatie.

 

Stomatologii recomanda spalarea atenta a dintilor dupa consumarea de dulciuri, pentru a impiedica formarea cariilor dentare.

GRASIMILE

Prin arderea in organism a grasimilor, numite si lipide, se produce o cantitate mare de energie. Ele constituie rezerva energetica a corpului nostru. Un alt rol al grasimilor este acela de a transporta anumite vitamine din intestin pana la organele sau tesuturile care au nevoie de ele.

 

Grasimile se clasifica in:

  • Grasimi de origine animala: din smantana, ou, branza grasa, carne grasa;
  • Grasimi de origine vegetala: din ulei, margarina, alune, seminte.

 

A se evita consumul excesiv de grasimi.

 

PROTEINELE

Proteinele fac parte integranta din celulele tesuturilor din care sunt constituite diverse organe, au rol in intretinerea si refacerea tesuturilor, contribuie la digestie si ajuta la crestere. Proteine sunt si anticorpii care lupta impotriva microorganismelor.

 

Clasificarea proteinelor:

  • Proteine animale - continute in produsele obtinute de la animale: lapte, carne, peste, branza, oua, care au o valoare nutritiva mare;
  • Proteine vegetale - in paine, cartofi, legume (in special legumele boabe – fasolea, mazarea, nautul, lintea).

 

Alimentatia zilnica echilibrata trebuie sa contina cel putin jumatate din cantitatea de proteine sub forma de proteine animale, restul pot fi proteine vegetale. Un copil de 9-10 ani poate asimila cantitatea zilnica necesara de proteine animale consumand 250 ml lapte (o cana), 100 g carne sau produse din carne, 20 g branza telemea sau 40-50 g branza de vaci.



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing