Pagina de start

Vitaminele

<< Inapoi


Vitaminele au functia de a accelera anumite reactii care au loc in organismul nostru.

 

Principalele vitamine sunt:

 

Vitamina A ajuta vederea si contribuie la frumusetea pielii; lipsa ei provoaca probleme de crestere, tulburari de vedere si duce la pierdera elasticitatii pielii. Vitamina A se regaseste in alimentele de origine animala (ficat, unt, galbenus de ou) si in cele de origine vegetala (morcov, spanac, fasole verde, mazare, ardei, salata, patrunjel, caise, mandarine, piersici).

 

Vitamina D, numita si antirahitica, favorizeaza depunerea de calciu in oase. In lipsa ei, oasele devin fragile, nu au o dezvoltare armonioasa si se instaleaza boala numita rahitism. Pentru ca vitamina D sa se poata asimila, este necesara expunerea corpului la soare. Aceasta vitamina se gaseste in peste, ficat, margarina, branza si lactate etc.

 

Vitamina K, numita si antihemoragica, ajuta la coagularea sangelui. Ea esteprezenta in spanac, rosii, varza etc.

 

Vitaminele B1, B2, B12, PP au functia de a regla activitatea organismului: ajuta la buna functionare a sistemului nervos, contribuie la formarea celulelor in sange, regleaza functiunile ficatului, contrbuie la mentinerea sanatatii pielii si a peretelui intestinal. Aceste vitamine sunt prezente in cereale, legume, branza si ficat.

 

Vitamina B1 se gaseste in carnea de porc, ficat, rinichi, paine, legume.

 

Vitamina B2 se gaseste in lapte, branza de vaci, telemea, carne si paine.

 

Lipsa acestor vitamine duce la oboseala, scaderea poftei de mancare, anemie.

 

Vitamina C se numeste si antiscorbutica, deoarece lipsa ei provoaca o boala grava,numita scorbut. Rolul vitaminei C este de a apara celulele si de a creste rezistenta corpului la infectii. Vitamina C se gaseste in fructe, zarzavaturi, cartofi. Un continut bogat in vitamina C au: coacazele, portocalele, lamaile, mandarinele, grapefruitul, capsunele, ardeii, varza.

 

Se recomanda consumarea fructelor si legumelor in stare proaspata, deoarece prin fierbere scade continutul de vitamina C al acestora.

 

Zilnic trebuie consumate alimente bogate in vitamina C astfel:

Primavara: salata, ceapa si usturoi verde, ridichi, spanac, urzici, loboda, cirese;

Vara: morcovi, mazare verde, fasole verde, visine, caise, zmeura, afine, pepene, castraveti;

Toamna: mere, pere, prune, gutui, cartofi, morcovi, conopida, struguri, telina, varza, gogosari, vinete;

Iarna: cartofi, morcovi, mere, banane, lamai, portocale, sfecla, praz, ceapa, varza, ridichi.



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing