Pagina de start

Laptele si produsele lactate

<< Inapoi


Laptele este consumat inca din prima perioada de viata, atat de om, cat si de celelalte mamifere. Este un aliment “constructor” care, indeosebi prin continutul de proteine, fosfor si calciu, favorizeaza cresterea, intarirea oaselor si a dintilor.

 

Cel mai frecvent consumat este laptele de vaca, dar se poate consuma si laptele de oaie, de capra si de bivolita.

 

Compozitia si valoarea nutritiva

Este un lichid alb-galbui, cu gust dulce si miros specific, alcatuit din apa, in care sunt dizolvate saruri minerale si vitamine, grasimi, proteine si glucide.

  • Proteinele din lapte sunt de calitate superioara; in branzeturi, aceste proteine sunt mai concentrate. Proteinele au un rol important in crestere.
  • Grasimile se gasesc in cantitate mai mare in laptele de oaie si de bivolita.
  • Glucidele (zaharul) dau gust dulce.
  • Mineralele si vitaminele: laptele este foarte bogat in calciu care, impreuna cu fosforul ajuta la dezvoltarea si intarirea oaselor. Laptele contine, de asemenea, sodiu si putin fier, dar si toate vitaminele (A, D, B). Vitamina C este slab reprezentata in lapte (mai ales iarna), iar continutul se reduce si mai mult prin fierbere.


Produsele lactate

1 Produsele lactate acide: laptele batut, iaurtul, chefirul si sana

2 Branzeturile au un aport ridicat de calciu, fosfor, vitamine, mai ales A si D

  • Proaspete: branza de vaci, casul de oaie, urda
  • Fermentate: telemeaua, cascavalul, svaiterul

3 Smantana: dulce, fermentata (din lapte prins)

4 Untul

 

Produsele lactate maresc rezistenta organismului fata de bolile microbiene si virotice, precum si fata de substantele toxice. Consumul exclusiv de lactate pe o perioada mai mare de timp, fara legume si carne, poate duce la anemie. Absenta produselor lactate din alimentatie duce la rahitism, intarzie cresterea si scade rezistenta la infectii.

 

Indicatii pentru consumul laptelui si al produselor lactate:

La temperatura obisnuita, microbii din lapte se inmultesc. Pentru a evita aceasta problema, laptele trebuie fiert 10 minute sau pasteurizat, si pastrat la rece, intr-un loc curat si in vase acoperite. Laptele trebuie pastrat in frigider, la distanta de alimentele cu miros puternic, deoarece el absoarbe rapid anumite mirosuri. Laptele cu gust amar, ranced sau cu aspect vascos nu se va consuma, pentru ca aceste modificari indica prezenta unui numar mare de microbi.



Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing